Gå til innhold

Når teknologi krysser grenser

Audun Amundsen er ingeniøren som ble en del av en familie i Indonesias jungel. Videoene hans gir et unikt innblikk i en kultur og en teknologisk hverdag helt annerledes enn vår egen.


Audun Amundsen dro fra Norge og startet et nytt liv i Indonesias jungel. Foto: Broadleaf.no

Se videoer nederst på siden.

Norske ingeniører bygger viktig bistandskompetanse. Gjennom sterkt engasjement, kunnskap og teknologioverføring skapes spennende resultater. Teknologi bidrar til mer velferd.

Hvert år gir NITO penger til ulike solidaritetsformål. Støtten er på inntil en million kroner og går til internasjonalt solidaritetsarbeid. Foruten helt konkrete prosjekter der ingeniører er involvert, gis støtte eksempelvis gjennom TV-aksjonen. Etter at Ingeniører uten grenser ble etablert i Norge har tildeling gjerne vært gjort i tilknytning til dem.

Til menneskets beste

Ingeniører skal gå foran og være solidariske. Audun Amundsens solcelle- og bokprosjekt i Indonesia er blant prosjektene som har fått støtte fra NITO. Han fullførte i 2016 sin bachelorgrad i fornybar energi fra NTNU, hvor oppgaven handler om solenergi i tropiske områder.

Amundsen er opptatt av hvordan teknologi kan brukes til menneskets beste. Han har brukt ingeniørkunnskap til å skaffe en indonesisk landsby elektrisitet og vann.

Bli med til Indonesia

Audun Amundsen. Foto: Broadleaf.noDet var i 2004 at Audun (bildet) bestemte seg for å backpacke.

På reisen var han blant annet innom India, Nepal, Malaysia og Indonesia, men det var Indonesia som vant hjertet hans. Det skulle forandre både hans og andres liv.

Da Audun flyttet inn hos en familie på en øy tilhørende Indonesias jungel, ble han akseptert som en del av den lokale klanen.

Det gav han mulighet til å bidra med sin ingeniørkunnskap.Audun velger å dokumentere oppholdet sitt på video, og gjennom 13 korte videoer gir han et innblikk i en helt annen kultur enn hva vi er vant med i Norge. I videoene forsøker han også å vise hvordan lokalbefolkningen lot ny teknologi gi nye muligheter.

Utvalgte deler av video-serien:

Episode 10: Good to know why

Episode 11: Dancing snakes

Episode 12: Meeting an old friend

 

FAKTA: NITOs støttefond

  • Fondets avkastning kan benyttes til tiltak som er ment å bedre livssituasjonen for ingeniører og teknologer i andre land.
  • Støtte kan også ytes til andre spesielt nødstedte når særlige grunner taler for det.
  • Kongressen fastsetter ramme for støtte, og støtte til tiltak gis etter vedtak i styret.
  • I 2016 er det budsjettert med 500.000 kroner i støtte til internasjonalt solidaritetsarbeid.

 

Publisert: Sist oppdatert: