Gå til innhold
Omar Gamal og Tobias Lynghaug, NITO Studentenes Landsmøte 2016
2016

- Vi må bevare fagskolens egenart

Kent Gudmundsen fremmet i april et forslag om at fagskoler kan tildele studiepoeng. NITO Studentene mener dette vil svekke både fagskoleutdanningen og høyere utdanning i Norge. – Vi må bevare fagskolenes egenart, sier Omar Gamal, leder for NITO Studentene.

Forslaget til Gudmundsen dreier seg om å åpne for at fagskoler kan tildele studiepoeng og tilby en bachelorgrad. - Gudmundsen bommer helt, med mindre målet er å ta livet av fagskolen. Det er selvmotsigende å ta en bachelorgrad i yrkesfag, når mange velger nettopp yrkesfag for å slippe å ta en bachelor, sier Gamal.

NITO Studentenes landsmøte mot Gudmundsen

Ved NITO Studentenes 14. Landsmøte ble et kontra til Gudmundsens forslag fremmet av Tobias Lynghaug, som både representerer studentstyret i NITO Studentene, og sitter i styret til Unge Høyre Grimstad.

– Jeg har fagbrev som bilmekaniker, og har nå valgt å gå videre på maskinutdanning som ingeniør. I min tid i arbeidslivet har jeg sett at det finnes utdanningsbehov for både de med fagbrev og praktiske egenskaper, så vel som de med høyere fagskoleutdanning. Ta for eksempel forskjellen på en mekaniker, en tekniker og en ingeniør. Mekanikere løser standardoppgaver, mens en tekniker vil være involvert i mer teknisk krevende oppgaver, noe vi ser mer og mer av etter hvert som teknologien, blant annet på bilfronten, utvikler seg. Til slutt har du ingeniøren som skal utvikle den nye teknologien. Utdanningene har rett og slett forskjellige fokus, forklarer Lynghaug.

- Det er ikke for sent å snu

- Løsningen er å sikre et godt samarbeid mellom høyere utdanning og fagskolen, slik at det blir lettere å ta steget inn i akademia etter endt fagskole dersom man ønsker det. Y-veien er et godt eksempel på en ordning vi vet fungerer. Gudmundsen villeder norsk ungdom. Høyre: Det er ikke for sent å snu, oppfordrer studentleder Gamal.

11.000 NITO-studenter tar ikke feil

NITO Studentene

Publisert: Sist oppdatert: