Gå til innhold
2016

Ingeniørutdanning er trygt

Ikke la deg skremme av oljenedturen. Den teknologiske utviklingen gjør at ingeniørutdanning er det tryggeste valget du kan gjøre, skriver studentleder Omar Samy Gamal.

15. april er fristen for å søke på høyere utdanning. Mediene har det siste året vært fylt med saker om nedgangen i oljesektoren, ingeniører som mister jobben, og tall som fremstilles slik at det kan virke som om vi ikke kommer til å ha behov for ingeniører fremover. Som ung elev som står foran et stort valg i livet kan jeg forstå at du blir skremt av overskriftene. Men fremstillinga i norske medier er helt feil, og jeg skal forklare deg hvorfor.

Robotene overtar

Som ingeniør er det én ting som ligger i kjernen av alt du gjør: Finne løsninger på problemer. Ingeniørstudiene skal gi deg verktøyene for å kunne gjøre dette, og så vidt jeg vet så er det ikke blitt mindre problemer og utfordringer som ingeniører verden over må løse. Tvert imot! Vi står overfor den største teknologiske revolusjonen i historien, og ingeniører og teknologer er de som skal ta oss gjennom den. Samtidig har den forrige revolusjonen, den industrielle revolusjonen, tatt med seg en utfordring som ingeniører må finne en løsning på, nemlig klimaendringene.

Teknologi og automatisering kommer til å endre verden drastisk om få år. Alt fra 3D-printere til roboter og datamaskiner som er smartere enn mennesker kommer til å endre behovet for menneskelig arbeidskraft. Ja, faktisk så kommer robotisering og automatisering til å erstatte alle yrkesgrupper i dagens arbeidsliv, eller i det minste endre de drastisk. De eneste jobbene som kommer til å overleve den teknologiske revolusjonen er yrker som krever svært høy kompetanse, et høyt nivå av kreativitet, og arbeidsoppgaver som krever omsorg og empati. Resten skal robotene ta seg av.

Erstatter advokater og eiendomsmeglere

I dag vet vi at jobber med preg av rutineoppgaver kommer til å bli erstattet av roboter og datamaskiner. Vi kommer ikke til å trenge buss-, lastebil- og taxisjåfører når biler og busser kjører selv. Har du lyst til å jobbe innenfor finanssektoren kommer du til å trenge en teknologiutdanning, når bankene erstattes av nettbanker og datamaskiner kan kjøpe og selge aksjer for oss.

Vi kommer ikke til å ha behov for eiendomsmeglere til å selge boligene for oss, delingsøkonomien kommer til å prege boligbransjen. Vi trenger bare dyktige takstingeniører som kan gjennomføre en teknisk vurdering av boligen, så fikser vi som privatpersoner resten selv. Til og med journalister kan erstattes av dataprogrammer som kan skrive artikler som man skulle tro var skrevet av journalister.

Og det stopper ikke der. Man spår at om lag 10 millioner arbeidsplasser bare i Storbritannia kommer til å erstattes av roboter og datamaskiner, og jeg er sikker på at det samme kommer til å skje her. Jeg tror faktisk ikke det er mange år til robotene får sitt inntog i yrker som lege og advokat. Datamaskiner kan lese millioner av sider på få sekunder og finne forslag til diagnoser og løsninger på juridiske spørsmål. Og det kuleste er at de kan huske tidligere sykdommer, eller juridiske konflikter og deres utfall, noe som enkeltpersoner ikke klarer. Det betyr at datamaskinene kommer til å gjøre en mye bedre jobb enn oss!

Survial of the fittest

Det er én yrkesgruppe jeg er sikker på det ikke kommer til å være mindre behov for. Ingeniører. Ingeniører skal ikke bare skape og utvikle fremtidens teknologi, de skal løse noen av de største utfordringene menneskeheten har stått overfor. De skal ta oss gjennom en teknologisk revolusjon, og nedgangen i oljesektoren kommer ikke til stoppe dette.

Hvis du er i tvil om du skal ta en ingeniørutdanning fordi det ikke kommer til å være jobber til deg, så er det ikke noe å lure på. Jeg kan ikke love deg at oljeprisen går opp, men jeg kan love deg at det vil være et stort behov for ingeniører i fremtiden. Skulle jeg valgt én gang til, ville jeg valgt det samme om igjen. Jeg ville blitt ingeniør.

Omar Samy Gamal,
leder for NITO Studentene

(Debattinnlegget stod på trykk i Stavanger Aftenblad 11.04.2016)

Publisert: Sist oppdatert: