Gå til innhold
2016

Tre grunner til å satse på ingeniørdrømmen

Nedbemanninger i petroleumsindustrien har skremt mange fra å velge ingeniørutdanning. - Det er viktigere enn noensinne at de unge tar ingeniørfag, skriver Harald Bruland i dette innlegget.

Som ingeniør og ansatt ved NTNU blir jeg rett som det er spurt om det fortsatt er lurt å satse på å bli ingeniør. Mange leser i avisen at «alle» ingeniører mister jobben om dagen og tenker at det neppe er noe man bør anbefale barna sine å satse på.

Vårens søkertall fra Samordna opptak tyder dessverre også på at unge har latt seg skremme bort fra teknologiske fag. Sett under ett hadde disse fagene en tilbakegang på 4,4 prosent, og enda verre stilt er det med petroleumsstudier isolert. I 2013 hadde NTNU 420 søkere til 53 studieplasser. I år er det 31 søkere på 29 plasser.

Lar seg skremme

Jeg skjønner at foreldre, rådgivere, og ungdommene som skal ta sitt viktigste valg, lar seg skremme av frykten for å ikke få jobb etter endte studier. Og ja, ledigheten i Norge har økt faretruende både blant ingeniører og andre. Det ironiske er at hvis man skal klare å snu denne trenden er det viktigere enn noensinne at de unge tar ingeniørfag.

I en undersøkelse TNS gallup gjennomførte i befolkningen i fjor var ingeniør den yrkesgruppen flest mente var viktigst for å skape arbeidsplasser i Norge, åtte av ti mente ingeniørkompetanse var en forutsetning for utvikling av velferdssamfunnet og ni av ti mente at Norges evne til å ta i bruk ny teknologi er svært viktig for verdiskapingen i landet.

Norge trenger ingeniører

Uten ingeniørene stopper Norge opp, og det er ikke vanskelig å ramse opp gode grunner til at det er lurt å bli ingeniør:

- Mer enn 85 prosent av ingeniørstudentene som gikk ut i fjor hadde jobb etter et halvt år, mange var ansatt før de i de i det hele tatt var ferdige med studiene.

- Som nyutdannet er det lett å være fleksibel på geografi, bransje og sektor. En undersøkelse Ipsos gjorde i vinter konkluderer med at fortsatt synes mer enn hver tredje arbeidsgiver at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

- Sist uke la Norges Bank frem nye prognoser med et godt budskap. Den såkalte oljekrisen vil ikke vare veldig lenge. 2016 blir det tøffeste året. Deretter kan lønnstagerne glede seg til stadig bedre tider, spår banken.

Sett ingeniørutdanning på topp!

Det er altså viktig å ikke lese avisen «som fanden leser bibelen», men også merke seg de positive sakene. VG skrev nylig om stort behov for arbeidskraft innen bygg og anlegg i Nord Norge. Adm. dir. for IKT Norge, Heidi Austlid, sier til Dagens Næringsliv at it-bransjen skriker etter teknisk utdannede og har 6000 ledige jobber. NRK melder at svenske bilprodusenter nå er i Norge på jakt etter 500 ingeniører, og adm. dir. i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Hansteen, sier til Finansavisen at hennes medlemmer skal ha tusen ingeniører i løpet av 2016, og så videre.

Jeg håper de som i vår bortprioriterte ingeniørdrømmen har kommet på bedre tanker, og det er ikke for sent. Fram til 1. juli kan årets søkere gå inn på samordnaopptak.no og prioritere ingeniørutdanning på topp. Jeg håper mange benytter muligheten, samfunnet trenger dere!

Harald Bruland
Hovedstyremedlem i NITO

Publisert: Sist oppdatert: