Gå til innhold
2016

– Ikke vær redd, det finnes muligheter! Se 5 tips til hvordan starte noe selv

Ingeniør Elisabeth Alvestad mistet jobben i oljebransjen og måtte starte på bar bakke. Nå vil hun hjelpe andre overtallige ut av oljesumpa.

Problemsolvers

- Stemningen i bransjen er ikke positiv. Det virker som om mange gjør helt andre ting. De begynner å studere igjen, jobbe i butikk eller ta tilsvarende jobber som overhodet ikke har noe med den kompetansen de besitter. Jeg mener man ikke bør bruke tid og penger på total omskolering, men finne bedre måter å bruke eksisterende kompetanse på. Men dette er ikke lett for enkeltpersoner, sier Alvestad.

Selv var hun ferdigutdannet sivilingeniør ved NTNU i 2010, og fikk raskt en karriere hos Aker innenfor prosjektledelse på drillrigger. Her ble hun nedbemannet i fjor. Som så mange andre.

Overfør kompetansen

Elisabeth Alvestad- Allerede på dag to som arbeidsledig slo det meg hvor mye ubrukt kompetanse som er der ute nå, sier Alvestad (bildet).

- I lys av alle endringer og fokus på innovasjon og det grønne skiftet, så jeg en mulighet.

- I mine fem år i oljebransjen møtte jeg bare én som var petroleumsingeniør. De aller fleste har overførbar kompetanse, for eksempel innen jordbruk, havbruk, vann- og avløp og fornybar energi. Det finnes mange muligheter, sier hun.

Start noe eget

Derfor har hun nå startet opp ProblemSolvers: Et gründerprogram for arbeidsledige ingeniører. Med sin bakgrunn fra NTNUs entreprenørskole, kjører hun samme metodikk, kjent fra startupsmiljøene — men her må ingeniørene gjennom kurset på seks uker, i motsetning til studentene som har et helt semester.

- Det er et hårete mål, men det blir morsomt å se hva de kommer opp med. Det er uansett bedre enn å sitte hjemme, stirre i veggen og vente på en telefon fra en potensiell arbeidsgiver.

Første pilotgruppe er i gang i løpet av oktober.

- Vi ønsker å jobbe med å få flere til å ta steget fra en god idé til at det forløser seg som et produkt eller en tjeneste.

Innstilling avgjørende

- Vi er her for å hjelpe til med å sjekke markedspotensialet. Mange av disse overtallige er typer som liker å bygge og skape, men som kanskje ikke er like opptatt av, eller har kunnskap nok, til å få satt det ut i livet. Men man trenger ikke en gang en god íde, men folk med den rette innstillingen.

NITO støtter Problemsolvers og våre medlemmer kan være med i programmet til redusert pris.

Start opp selv – se fem tips

Har du mistet jobben? Her er fem tips til hvordan starte opp noe selv:

  1. Hvis du er arbeidssøkende i et trått marked, og samtidig mottaker av dagpenger er det forholdsvis liten risiko med å forsøke å starte noe selv. Har du en god forretningside kan du søke om å beholde dagpenger i opptil tolv måneder.

  2. Har du allerede en forretningsidé eller flere? Det er en lang vei å gå fra idè til et levedyktig selskap. Les deg opp og få noen flinke folk til å hjelpe deg.

  3. Ingen idè, men lyst til å komme opp med en? Tenk gjennom alle aspekter av livet ditt, privat og jobb, hva kunne vært gjort bedre? Møt andre med ideer og delta på workshops.

  4. Finn noen å jobbe sammen med, to hoder tenker bedre enn ett.

  5. Før du pantsetter hus, bil og bikkje; vær sikker på at ideen du satser på er verdt det. Altså, at du løser et problem for en kunde, og kunden er villig til å betale nok til at du kan ha et levedyktig selskap. Markedsundersøkelser for å finne kundebehov er viktig. Men ikke spør venner, nabo, og familie. De er glad i deg, og vil strekke seg langt for å gi deg svarene som gjør deg glad.

Dette gjør NITO for arbeidsledige

Publisert: Sist oppdatert: