Gå til innhold
2017

Statsbudsjettet 2018: Ingeniørutdanningene fortsatt nedprioritert

Regjeringen fortsetter å nedprioritere ingeniørutdanningene i statsbudsjettet for 2018. NITO Studentene ønsker en finansiering av ingeniør- og teknologiutdanningene som dekker institusjonenes reelle kostnader.

- Regjeringen gjør en feil når de fortsatt ikke prioriterer utdanningene som skal bidra til å utvikle framtidens teknologi og sikre norsk velferd og økonomi i framtiden, sier Tobias Lynghaug, leder av NITO Studentene (bildet).

NITO Studentene mener at det er viktig at institusjonene som tilbyr ingeniør- og teknologiutdanningene kan tilby en kvalitativt god utdanning, som både er arbeidsrelevant, og som innebærer praksis og god oppfølgning og veiledning av studentene.

En forutsetning er at institusjonene har en forutsigbar og framtidsrettet finansiering, som kan dekke de reelle kostnadene institusjonene har.

Kan ikke nedprioritere ingeniørutdanning

Tobias Lynghaug- Forskning viser at det kun er medisinutdanningen som er dyrere for institusjonene enn ingeniørutdanningene. Likevel får de treårige ingeniørutdanningene nest minst penger. Nedprioritering av ingeniørutdanningene er det motsatte av en investering i framtiden, sier Lynghaug.

Det er ingeniørene som blir utdannet nå som skal løse framtidens klimautfordringer, bygge infrastruktur og bidra til at Norge klarer den digitale omstillingen.

Tall fra Finansdepartementet viser at en bedre finansiering av den treårige ingeniørutdanningen vil koste 269 millioner årlig.

Se også flere kommentarer om Statsbudsjett 2018

Bruke penger – for å tjene penger

- Noen ganger må man bruke penger for å tjene penger. Omfordeling av midler – eller friske midler – er nødvendig for sikre at Norge har ingeniør- og teknologiutdanninger med god infrastruktur, lærekrefter som kan gi studentene god oppfølging og oppdatert undervisning, og ikke minst gi arbeidslivet i Norge den arbeidskraften det trenger, sier Lynghaug.

NITO Studentene er interesseorganisasjonen for over 12.000 master- og bachelorstudenter innen ingeniør- og teknologifag, og er en del av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon.


NITO-president Trond Markussen og leder for NITO Studentene i samtale med Torstein Tvedt Solberg (i midten), fra Arbeiderpartiet Rogaland.

Derfor bør du bli student-medlem i NITO

Studentpolitikk

Om NITO Studentene

Aktuelle saker fra NITO


Se alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: