Gå til innhold
NITO Takst ønsker obligatorisk tilstandsrapport
2017

- Tiden er overmoden for et myndighetsregulert krav til innhold i tilstandsrapporter

- Vi er svært glade for at forbrukerdirektør Randi Flesland tar til orde for både en obligatorisk tilstandsrapport ved boligsalg og autorisasjon av takstmenn. Nå må politikerne ta dette på alvor, og gjøre de lovendringene som må til for å sikre bedre kvalitet på boligtransaksjoner, sier Espen Fuglesang, direktør i NITO Takst.

- Vi må få regulert kompetansen gjennom autorisasjon av takstyrket, men det er ikke tilstrekkelig. Det må også stilles krav fra myndighetenes side om hva en tilstandsrapport ved boligsalg minimum skal omfatte. Som undersøkelsen til Forbrukerrådet viser, er ikke takstrapportene gode nok i dag, sier Fuglesang.

Skjevdelt risiko

Forbrukerrådet la nylig fram en rapport om eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring og effektene for forbrukerne. Rapporten viser at risikoen i bolighandelen er svært skjevdelt.

- Boligselgerne har tilnærmet null økonomisk risiko så lenge de tegner en eierskifteforsikring. Boligkjøperen har derimot en betydelig risiko. Terskelen for å nå fram med krav er hevet, eierskifteforsikringsselskapene er dyktige til å avvise krav, og boligkjøperen kan heller ikke være trygg for å få hjelp fra egen boligkjøperforsikring, har forbrukerdirektør Randi Flesland uttalt til NTB.

I Dagsrevyen 14. mars trakk Flesland fram tre tiltak som må til for å minske konfliktnivået ved boligsalg og minske den skjeve risikofordelingen som i dag eksisterer mellom selger og kjøper. Forbrukerrådets anbefaling er at boligselgers og boligkjøpers forsikring samles i en felles forsikring. Videre mener de at det bør innføres obligatoriske tilstandsrapport ved boligsalg og en regulering av takstbransjen gjennom en autorisasjonsordning for takstmenn for å heve kvaliteten.

- Tiden er overmoden for bedre regulering av takstbransjen og eiendomssalg. En samlet eiendomsbransje har i en årrekke ment at det er viktig å regulere bransjen. Jeg mener det er feigt av politikere å ikke innføre lovpålagt tilstandsrapport, sier Fuglesang.

Rapporten kan lastes ned her.

Publisert: Sist oppdatert: