Gå til innhold
2017

Samarbeid mellom NITO og Røde kors: Ingeniører blir flyktningguider

Bli med på å gjøre integreringen enklere for flyktninger som kommer til Norge. NITO-medlemmer oppfordres nå til å bli flyktningguide.

- Det er viktig at flyktninger som ankommer Norge så fort som mulig får anledning til å bruke sin arbeidskapasitet og sin kompetanse i vårt samfunn og arbeidsliv. Det sier NITO-president Trond Markussen og viser til NITOs Kongress i 2015 der temaet også var på dagsorden.

- Lediggang er som kjent ikke særlig bra for noe. Vi er opptatt av at flyktninger skal kunne være en ressurs på det de har kompetanse på. Vi er kjent med at flere av våre medlemmer på ulike måter har engasjert seg i integrering av flyktninger. Vi er glad for nå å kunne inngå et samarbeid med Røde Kors som gjør at flere kan bidra.

Bli guide for flyktninger

NITO-medlemmer kan nå bli såkalt flyktningguide. Samarbeidet kan innebære mye forskjellig.

- Det handler blant annet om å fortelle mennesker fra andre kulturer om norsk samfunns- og næringsliv, og la de få innblikk i «norsk hverdag». Det er først og fremst en faginngang på dette, sier Sigbjørn Syr, leder for avdelingsstyret i NITO Troms.

- Din kunnskap om norsk arbeidsliv vil ha stor verdi for en som er ny i landet. Du vil være støttespiller for en flyktning, kanskje er det en ingeniør eller en teknolog, eller en som har interesse for realfag som tenker på framtidig utdanning i Norge. Det kan være en med en helt annen utdanning, eller en som ikke har utdanning i det hele tatt. Mangfoldet er stort, det er fint å kunne være til hjelp.

- Vi vil legge til rette for et arbeidsmarkedsrelatert fagfellesskap flyktningguidene imellom, noe som vi mener vil komme deltakerne/flyktningene til gode.

Som flyktningguide møter du vedkommende et par timer i uken eller hver annen uke over en periode på 9-12 måneder. Det kan gjerne foregå som gruppetreff med andre NITO-medlemmer.

- Det er fint med nye vennskap, at nettverk bygges, og at det bidrar til veiledning og hjelp inn i arbeidsliv og det norske samfunnet, sier Syr. - Som flyktningguide vil du bety en forskjell for et medmenneske i en krevende oppstart i nytt land.

Røde Kors har ansvar for opplæring og oppfølging av guidene.

Troms først ut

Samarbeidet med Røde Kors gjelder i første omgang noen kommuner i Troms. - Nå tester vi ut et slikt samarbeid i Troms. Ingeniørene i Troms har mulighet til å være foregangspersoner og forbilder for ingeniører i resten av landet hvis dette prosjektet lykkes, sier Syr.

Aktuelle kommuner

  • Nordreisa
  • Skjervøy
  • Målselv
  • Salangen
  • Bardu
  • Harstad

Solidaritet

Flyktningkrise, behovet for internasjonal solidaritet og utvikling av norsk ingeniørbistandskompetanse:

Se NITO-kongressen 2015 sin uttalelse som solidaritet

Meld din interesse

Medlemmene vil kunne få dekket sine utlegg i forbindelse med det frivillige arbeidet. Kan du tenke deg å bli flyktningguide?

Ta kontakt med , tlf. 77655711, for mer informasjon.

Les mer om Røde Kors og flyktningguidekonseptet

NITOs ulike politikkområder

Publisert: Sist oppdatert: