Gå til innhold
flickr.com/photos/lorentzen/
Foto: Flickr/Carsten Lorentzen CC-license
2017

Smart å sjekke reiseforsikringen på jobben - hva dekker den, egentlig?

Hvis arbeidsgiver sponser reiseforsikring, kan du vurdere å droppe den på privaten. Men er jobbforsikringen god nok? Her er sjekklisten du trenger.

Alle som skal ut og reise trenger en reiseforsikring. En god forsikring gir trygghet hvis en tur ikke går som planlagt på grunn av skade, tyveri, forsinkelser eller sykdom.

Er du ikke forsikret, kan du i verste fall bli nødt til å dekke store kostnader av egen lomme. For eksempel kan sykehusbehandling i utlandet med hjemtransport til Norge koste flere hundre tusen kroner.

Reiseforsikring

Om du reiser jorda rundt eller tar en kortere tur; husk å være forsikret. 

Kjøp reiseforsikring med NITO-rabatt

Store forskjeller

Mange arbeidsgivere tilbyr reiseforsikring som et gode til sine ansatte. Men ikke si opp din private reiseforsikring før du har tatt rede på om jobbforsikringen din er god nok.

– Det kan være store forskjeller mellom det arbeidsgiveren tilbyr og det en privat reiseforsikring dekker. I tillegg er det viktig å ta hensyn til livssituasjonen når du vurderer behovet ditt, sier produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige. Hun gir denne sjekklisten til deg som er forsikret gjennom jobben.

1) Er du dekket både på arbeid og på fritiden?

Hvis jobbforsikringen bare gjelder på yrkesreiser, er du like langt hvis noe skulle skje på fritiden mens du er i utlandet, på skitur med familien, på stranda og så videre.

– Sjekk dessuten om jobbforsikringen krever overnatting eller om den gjelder fra du forlater hjemmet, sier Løvdahl.

2) Gjelder jobbforsikringen for hele familien?

Hvis svaret er ja, omfatter forsikringen vanligvis både deg, ektefelle/samboer og barn, både felles og særkullsbarn – men bare på ferie og på fritiden. Derfor må ektefelle/samboer ha sin egen yrkesreiseforsikring, enten privat eller gjennom arbeidsgiver. Undersøk også om jobbforsikringen krever at barna bor sammen med deg.

– En god privat familieforsikring dekker både felles barn og særkullsbarn, også de som ikke bor sammen med deg/dere. Noen selskaper dekker også barnebarn og oldebarn som er med deg på reise, opplyser Løvdahl. Forsikringen gjelder også vanligvis for barn som bor på folkehøyskole, avtjener verneplikten og lignende, så lenge de bor i Norge. Hovedregelen er at barn dekkes av foreldrenes forsikring til de fyller 20 eller 21år.

3) Hva dekker jobbforsikringen?

Inneholder den en ulykkesdekning, og gjelder denne døgnet rundt – også når du ikke er på reise?

– Det er ikke alltid at erstatningssummene for reisegods og andre dekninger, som for eksempel avbestilling, er høye nok. Forsikringssummene varierer med mange tusen kroner mellom ulike forsikringsprodukter og -selskaper, påpeker Løvdahl.

Vær klar over at jobbforsikringen er lik for alle som omfattes av den, og at den derfor ikke er like fleksibel. Trenger du høyere forsikringssummer eller utvidelse fordi du skal være lenge borte, hoppe i fallskjerm eller lignende, må du ordne dette på egen hånd gjennom en privat forsikring.

En god helårs reiseforsikring har få unntak med tanke på hvor og når den gjelder og hvilke aktiviteter du kan foreta deg. Den omfatter korte og lange turer i inn- og utland, på fritiden, på ferie og på yrkesreiser.

Nok med kredittkort?

Mange tror at alle kredittkort inneholder en reiseforsikring, men det er ikke tilfellet. Den gjelder dessuten kun på reiser du har betalt med kortet.

Dette bør du vite om reiseforsikring i kredittkortet:

 • Det er ikke sikkert at du har det. Sjekk vilkårene for kortet ditt.
 • Som hovedregel må minst 50 prosent av reisen (transport og opphold) være betalt med kortet. Det kan fungere fint på enkeltturer og pakkereiser. Men hvis du kjøper reise og opphold hver for seg, og kanskje skal forflytte deg flere ganger i løpet av ferien, må du sørge for å betale hver enkelt etappe og overnatting med kortet.
 • Mange kortforsikringer har begrensninger når det gjelder alder på den reisende og reisens varighet. Skal du reise med barn, må du sjekke om forsikringen også dekker dem.

Reiseforsikringen din bør dekke:

 • alle typer skadet/tapt reisegods som klær og utstyr, sykkel, datamaskin, mobil, nettbrett, penger, reisedokumenter osv.
 • medisinsk behandling, sykehusopphold og hjemtransport samt tilkalling av pårørende, returreise til reisemålet og erstatning for avbrutt ferie
 • fremskyndet hjemreise hvis noen i nær familie blir alvorlig syk eller skadet og du må reise hjem
 • forsinkelser (bagasje og transportmidler)
 • avbestilling på grunn av sykdom, skade eller alvorlige hendelser på reisemålet, inkludert billetter til utflukter og arrangementer
 • egenandel ved skade på leiebil når du er på ferie
 • evakuering ved naturkatastrofer, krig, terrorhandlinger eller annen alvorlig uro
 • erstatning ved død eller medisinsk invaliditet etter en ulykke samt behandlingsutgifter etter ulykkesskade (gjelder hele døgnet, også når du ikke er på reise)
 • rettshjelp og erstatningsansvar

Reiseforsikring

Om du reiser jorda rundt eller tar en kortere tur; husk å være forsikret. 

Kjøp reiseforsikring med NITO-rabatt

Publisert: Sist oppdatert: