Gå til innhold
Foto: flickr/Alan Levine
Foto: flickr/Alan Levine
2017

DAB, et intermesso eller varig løsning?

Noen mener DAB-nettet om få år vil overtas av streamet radio, mens andre synes det virker urealistisk.

FM-nettet er slukket, nå er det bare DAB igjen. Nordland var først ute, og nå var det takk og farvel for siste skanse på Østlandet.

Per Morten Hoff, nylig avgått generalsekretær for IKT-Norge, mener DAB-festen vil bli kortvarig. Grunnen er ny teknologi som gjør det mulig å lytte til digital radio uten DAB.

Digital tvang

– FM kunne fint ha levd i noen år til, for så å bli erstattet av wifi, satelitt eller 5G-streaming. I dag er ikke 4G-dekningen god nok til å erstatte FM, men det bygges ut 4G-nett i en imponerende fart over hele landet og om få år kommer 5G, som er opptil 1000 ganger raskere enn dagens 4G-nett. DAB kommer altså til å bli et kort intermesso. Om seks til åtte år lytter vi til radio over 5G med mobilen, med trådløst nett eller over satelitt, sier Hoff.

Han mener milliardinvesteringene knyttet til DAB er bortkastet.

– I et samfunnsmessig perspektiv er DAB en meningsløs investering både for radiolytterne og radioaktørene. DAB i seg selv er ikke problemet, men problemet er at Stortinget har lyttet til NRK og innfører DAB med tvang. NRK har fremstilt FM-nettet som falleferdig og har uttalt at mastene er i ferd med å ruste opp, mens de nå har hengt opp DAB-sendere i de samme mastene, sier han.

– FM kunne fint ha levd i noen år til, for så å bli erstattet av wifi, satelitt eller 5G-streaming.

Andre aktører, for eksempel Norsk Lokalradioforbund og flere politikere, har fremført liknende argumenter. Teleanalytiker Tore Aarønæs er betydelig mer positiv til DAB-satsingen.

Utfordringer

– "En-til-mange"-kringkasting virker definitivt mer fornuftig enn at hver lytter skal ha sin egen tekniske kanal for radiolytting. Jeg har vanskelig for å se at befolkningen skulle kunne klare seg med bare internettradio. Og jeg tipper at det dekningsmessig - som på Hardangervidda eller Finnskogen - og kapasitetsmessig - som i Oslo sentrum - blir et umulig regnestykke for teleoperatørene, sier han.

– I tillegg har vi kombinasjonen av disse to - for eksempel tusenvis som skal stå langs en skiløype og samtidig høre på radio eller 50 værfaste biler med radiohungrige passasjerer på Haukelifjellet. Det virker tildels urealistisk at mobilnettet og internett alene skal sørge for radio, sier Aarønæs, som driver analyseselskapet Norsk Telecom.

Det virker tildels urealistisk at mobilnettet og internett alene skal sørge for radio.

Digitalradio Norge, som eies av NRK, P4 og SBS Radio, avviser ikke at DAB kan bli avløst av annen teknologi.

– Kringkastingsteknologiene DAB og FM deler egenskapene som gjør at lytterne kan høre radio overalt - enkelt, gratis og uten kapasitetsbegrensninger. Ingen andre teknologier ivaretar disse egenskapene på en tilfredsstillende måte. Kringkasting utgjør i dag ryggraden i distribusjonen av radio, men det kan selvsagt komme andre distribusjonsplattformer med tilsvarende egenskaper i framtida, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

FM-nettet blir ikke slukket helt; det vil være i bruk av nærradiostasjoner i enda noen år til.

Aktuelle saker fra NITO


Se alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: