Gå til innhold
2017

Få takker ja til sikkerhetsopplæring

Én av tre bedrifter mangler digitale sikkerhetsrutiner. Likevel er det få som takker ja til et spesiallagd, gratis program for digital sikkerhet.

Norske små og mellomstore bedrifter har i dag tilbud om et spesiallagd opplæringsprogram for digital sikkerhet. Programmet, som er delvis finansiert av myndighetene og flere andre partnere, er gratis for alle de drøyt 535.000 norske små og mellomstore bedriftene som har under 20 ansatte. Likevel har bare noen få promille av virksomhetene så langt takket ja.

Det overrasker administrerende direktør i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), Peggy Heie. - Dette er trist, både for bedriftenes egen del, men også for den overgripende sikkerheten på nettet. Digital sikkerhet er viktig. Det må virksomhetene forstå før de selv blir rammet, sier Heie.

Den digitale trusselen rammer hardt

Ifølge Mørketallsundersøkelsen til Næringslivets Sikkerhetsråd er konsekvensen av digital sårbarhet i bedrifts-Norge omfattende:

  • 27 prosent av virksomhetene hadde uønskede digitale sikkerhetshendelser i fjor. Av disse hadde hele fire av ti et produktivitetstap som følge av hendelsen.
  • Minst en av fem virksomheter ble rammet av virus og skadevare.
  • Én av ti virksomheter rapporterte om uønskede sikkerhetshendelser som følge av virksomhetens ansatte.
  • Åtte prosent ble rammet av såkalt sosial manipulering og forsøk på datainnbrudd.

Én av tre mangler digitale sikkerhetsrutiner

Ifølge en undersøkelse fagforeningen NITO nylig gjennomførte framgår det at hele 36 prosent av norske bedrifter med under 15 ansatte ikke hadde noen retningslinjer for IKT-sikkerhet.

Ifølge Dagens Næringsliv svarer allikevel hele 37 prosent av de spurte lederne i bedriftene at de ikke frykter at bedriften skal rammes av hacking eller cyberangrep.

Ifølge undersøkelsen er det også regionale forskjeller. Mens rogalendingene mangler retningslinjene er det nordlendingene som er minst redde for hacking.

Starter opplæringen etter cyberangrep

- Vår erfaring er at bedriftene ofte har en manglende forståelse for hvor ødeleggende et digitalt angrep eller en gjennomført svindel kan være. Det er først når datasystemene ligger nede eller data er tapt at de starter opplæring og får det nødvendige sikkerhetsfokuset. Bruk heller noen timer på det i forkant for å unngå dette potensielt store økonomiske tapet, sier NorSIS administrerende direktør Peggy Heie.

Spesielt utsatte mindre bedrifter

Ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighets risikorapport for 2017 er de bekymret for den økende trenden med cyberangrep mot mindre norske virksomheter. Disse blir ofte brukt i nye angrep mot andre tilsynelatende mer attraktive mål innenfor deres nettverk.

Mindre virksomheter har ofte ikke mulighet til å bruke mye penger på digital opplæring, og er derfor et enklere bytte for kriminelle. Dette er ifølge Heie en av grunnene til at disse får tilbud om undervisningsmateriell og mange gode digitale råd helt gratis.

Sikkerhetsmåneden - en internasjonal dugnad

I oktober starter Sikkerhetsmåneden for åttende år på rad. Her møtes myndigheter og private aktører over hele Europa for å demme opp mot den stadig økende digitale trusselen.

Ifølge Heie er det nettopp dugnad og fokus på sikkerhet i alle norske virksomheter som kan gjøre Norge mindre attraktive for cyberkriminalitet.

- Internett er summen av alle som er koblet opp. Finner de kriminelle en svak link inn, kan denne utnyttes til å såre mange andre. Derfor er det så viktig at de større bedriftene betaler noen kroner for våre opplæringspakker og setter av tid. Derfor er det også så viktig at de mindre bedriftene tar mot vårt gratistilbud, sier Heie.

Digital opplæringspakke – innhold

  • E-læring med tema informasjonssikkerhet.
  • En presentasjon som beskriver viktige tiltak og hvorfor disse er viktige. Leder eller sikkerhetsansvarlig vil kunne presentere denne for ansatte
  • Filmer som kan vises internt til de ansatte
  • Plakater med tema informasjonssikkerhet
  • Brosjyrer med sikkerhetstips til ansatte

Les om opplæringspakke og mer om sikkerhetsmåneden (NorSIS)

Aktuelle kurs innen IKT

Publisert: Sist oppdatert: