Gå til innhold
Illustrasjonsfoto: Søppel på en strand
2018

Strandryddedagen: På tide at vi rydder opp etter oss!

- Ikke en dag for seint har verden oppdaga at plast er et enormt miljøproblem. Hjerteskjærende bilder av fugler, fisk og dyr i havet som vikles i plast, spiser plast, dør av plast har gjort enormt inntrykk.

- Nå må vi rydde opp etter oss, sier Trond Markussen, president i NITO. 

Nasjonal dugnad

Denne uka skal Norge rydde søppel. Torsdag arrangerer NRK ryddedagen og lørdag står strandryddedagen i kalenderen. Over hele landet stiller enkeltpersoner og organisasjoner opp og rydder opp plast og annen søppel mennesker over hele verden har spredt i naturen.

- Jeg oppfordrer alle våre medlemmer til å delta på dugnaden. Du kan ta med deg en pose og rydde i ditt egen nabolag eller dra til sjøen og delta på strandryddedagen på lørdag.

Markussen er bekymra for den enorme mengden plast og søppel i naturen, men har tro på at innovasjon vil bidra til mer bærekraftig materialbruk.

- Ingeniører har løsninger

- Vi må redusere bruken av plast. Men det er viktig er at vi finner bærekraftige alternativer, mange av plastproduktene vi i dag bruker er jo nyttige og til dels nødvendige. Her har jeg tro på ingeniørene. Nedbrytbare plasterstattere laget av cellulose er allerede funnet opp. En del plast blir også resirkulert.

- Ordtaket sier at nød lærer naken kvinne å spinne. Jeg tror at all oppmerksomheten vi nå har på skadelig plast vil få fart på innovasjonen og motivere smarte ingeniører til å raskt finne fullverdige erstatninger, sier Markussen.

NITO inviterer alle medlemmer til å gi innspill til politikkutviklingen i forbindelse med kongressen i oktober 2018.

Publisert: Sist oppdatert: