Gå til innhold
Kun 28 prosent forhandler om lønn når de starter i ny jobb. Det viser en undersøkelse NITO har gjennomført.
Kun 28 prosent forhandler om lønn når de starter i ny jobb. Det viser en undersøkelse NITO har gjennomført.
2018

Vi går glipp av lønnsøkning

84 prosent av dem som forhandler om lønn ved jobbskifte får bedre lønn. Dermed er det forbausende å se at så få som 28 prosent stiller krav om høyere lønn når de skifter jobb. Dette viser en undersøkelse gjennomført av NITO.

- Dette er veldig overraskende. Når en kandidat legger så mye tid på søknad og innsalg av seg selv, og arbeidsgiveren har vurdert kandidaten til å være kvalifisert, så er det rart at kandidaten ikke sier noe om forventninger til lønn, sier president i NITO Trond Markussen (bildet).

Sett krav til arbeidsgiver

Andre gjør et forsiktig forsøk på å forhandle, men de svarer ofte at det er opp til arbeidsgiver hva de vil gi i lønn.

- Det er jo som å spille fotball, være i angrep og så spille ballen over til motstanderen. Du må spille videre og skape muligheter, sier Markussen.

Det er viktig å forberede seg på spørsmålet om hva man forventer i lønn og sjekke lønnsstatistikken på forhånd.

- Selvfølgelig er det arbeidsgiver som bestemmer til slutt, men du må likevel fortelle de vet hva du forventer. Og jobbytte er en gyllen mulighet til å få høyere lønn, sier Markussen.

Vi blir ikke sett

Markussen tror at mange ikke forhandler om lønn fordi man synes det er ubehagelig å stille krav, og man er også glad for å ha fått jobben.

- Du har fått et tilbud og arbeidsgiver er interessert i å ansette deg, understreker han. Når du har fått utdelt gode forhandlingskort er det rart å ikke bruke dem. Det er ingen som legger merke til deg hvis du sitter stille i en krok.

Han legger til at det er når man skifter jobb man gjør de store lønnshoppene.

- Det er galskap å tenke at det skal ordne seg på sikt bare jeg får vist hvor flink jeg er – lønnstillegg gis ofte i prosent og da blir man hengende ved et dårlig utgangspunkt.

Forhandler du lønn på egenhånd?

Er det ingen bedriftsgruppe på din arbeidsplass?

Få gode råd om hvordan du kan forhandle deg fram til rett lønn og en motiverende lønnsutvikling.

Aktuelle saker om lønn og arbeidsliv


Alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: