Gå til innhold
2018

NITO løftet kompetanseutfordringer i Arendal

Samfunnet digitaliseres raskt og kompetansepolitikken er vesentlig for å utnytte muligheter og møte utfordringer framover. - Vi har et helt reelt problem, særlig med spisskompetanse innen IKT, innrømte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Sammen med Tekna, Abelia og IKT-Norge satte NITO temaet digital kompetanse på dagsorden under Arendalsuka.

I tillegg til lederne i de respektive organisasjonene samlet vi blant annet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra Stortingets utdannings- og forskningskomité, rektor ved NMBU Marit Sundli Tveit, CEO i Telia Abraham Foss og organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV2 Sarah C. J. Willand.

Virkemidler og kompetanse?

Det var flere store spørsmål de inviterte ble brynt på.

- Vi utfordret deltakerne på hvordan de mener Norge kan bli verdensledende i den digitale utviklingen, sa president i NITO Trond Markussen.

- Spørsmålene er om vi har virkemidlene og tiltakene for å vinne i den globale konkurransen, og om vi har kompetansen som trengs i næringslivet og i befolkningen for å møte den digitale fremtiden, la Markussen til. 

Faller innen IKT

I konkurranse med 29 andre land rykker Norge ned fra 13. til 20. plass innen teknologi og IKT-kompetanse på Abelias Omstillingsbarometer for 2018. 

- Vi har et helt reelt problem, særlig med spisskompetanse innen IKT. Her ligger vi for langt etter, påpekte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Departementene har et ansvar, men også utdanningsinstitusjonene har et ansvar her uten at politikerne i detalj forteller hva dem skal gjøre, sa Røe Isaksen.

Flere studieplasser må gå hånd i hånd med kvalitet

IKT-kameratene NITO, Tekna, Abelia og IKT-Norge fikk de siste ordene i debatten og skisserte hva de mener er viktig.

- Det er ikke nok med bare flere studieplasser. Det må legges til rette for at en slik økning går hånd i hånd med kvalitet. Studiestedene må være tilrettelagt slik at de klarer å ivareta studentene og få de til å gjennomføre. I dag er det altfor mange som faller i fra. Dette henger sammen med finansiering, sa president i NITO Trond Markussen.

- Studentene sier i en ny undersøkelse at de er fornøyde, men vi må satse på de som underviser. Få professorene ut i næringslivet for læring og inspirasjon. Lære skal vi gjøre hele livet, sa president i Tekna Lise L. Randeberg.

- Vi må øke antallet studieplasser samtidig som det jobbes med kvaliteten. Ca. 4000 ungdommer fikk ikke plass på informasjonsteknologistudiene. Vi har ikke råd til å skuffe disse. Det er et politisk ansvar å øke utdanningskapasiteten framover. Men, ja vi må også se på gjennomføringen på IT-studier. Dette handler om kvalitet, finansiering og interaksjon mellom utdanning og næringsliv, fortalte adm. dir. i IKT-Norge Heidi A. Austlid.

- Norge trapper opp med studieplasser, men andre land gjør mye mer. Vi kan pensjonere begrepet "ferdig utdannet". Vi må ha læring hele livet, og samfunnet er ikke rigget for det i dag, sa adm. dir. i Abelia Håkon Haugli.

Haugli likte debatten mellom Røe Isaksen og Tvedt Solberg.

– Fint å se at de var skikkelig uenige. Vi trenger mer politisk prestisje, samt være opptatte av problemstillingene vi nå diskuterer, sa Haugli. 

Seansen ble avsluttet med at IKT-kameratene trakk frem sine hjertesaker.

– Livslang læring, sa Markussen.

- Kompetanseløft må også gjelde høyt utdannende, påpekte Randeberg.

- Vi må satse på økt kapasitet og kvalitet samtidig, sa Austlid.

- Flere studieplasser, la Haugli til.

Publisert: Sist oppdatert: