Gå til innhold
2018

Flinke folk trenger frihet

- Folk må få bestemme over jobblivet sitt. Får du ansvar, tar du ansvar. Det blir en vinn-vinn-situasjon, sier Marius Mæle. De tre grunnverdiene er viktig å leve ut i praksis. På Lederkonferansen 2018 forteller han hvorfor selskapet hans er kåret til Norges Beste Arbeidsplass.

Selskapet SOCO ble født for fem år siden, men har vokst fort og rukket mye i sitt unge liv. De kaller seg Norges testpartner. Gjengen består nå av over 40 engasjerte sjeler som brenner for testfaget. Mæle er én av tre gründere i selskapet. Great Place To Work har kåret SOCO til Norges Beste Arbeidsplass (klasse 20-50 medarbeidere) både i 2016 og 2018. Mæle vil fortelle om suksessen på årets lederkonferanse 15. november.

 Lederkonferansen 2018

De går høyt på banen med å tilby frihet for de som jobber der. Når vi ser «skrytehyllen» med pokaler fra Great Place to Work og vet at de i tillegg tjener penger, så må vi anta at det virker.

Frihet som lederprinsipp – hvor kom ideen fra?

marius mæle- Tja, det er ikke annet enn at vi tre gründerne kjenner på det samme som vi ønsker for våre medarbeidere. Vi gir dem det vi ønsker oss selv. Flinke folk trenger frihet. Så enkelt er det, sier Mæle.

- De trives bedre med større grad av frihet. Folk som trives, de jobber bedre. De tar da også bedre vare på menneskene rundt seg, kunder, kolleger osv. Slik kommer vi inn i en positiv spiral, sier Mæle og smiler sitt bredeste smil.

300 jobbintervjuer for å finne den perfekte match

Han forteller om prosessen med oppstarten av selskapet, hvordan medarbeidere ble rekruttert. - De to første årene intervjuet jeg over 300 mennesker, det ble i snitt én hver dag. Det tok tid, men det var absolutt verdt det.

- Gjengen har blitt fantastisk. Uten unntak er alle som jobber her rådyktige fagfolk, men det er ikke nok. De skal også være dyktige med mennesker. Det er der mye av kjernen ligger, og dette er bakgrunnen for de mange intervjuene.

- Det handler om å bli kjent med mennesket.
Marius Mæle

Mæles arbeidshverdag har endret seg. - I dag er jobben min mer å følge opp kunder og kollegaer. De første to årene jobbet jeg kanskje 80 prosent med å rekruttere og 20 prosent med kunder. Nå er det 100 prosent kunder og kollegaer. Det vil si, vi er nå over en viss kritisk masse og har ikke behov for å rekruttere. Nå handler ansettelser mer om å møte mennesker vi ser at vi ønsker å inkludere i gjengen.

- Alle i SOCO eier en del av selskapet og det gir en enorm frihet. Vi har ingen eksterne eiere som krever vekst, vekst, vekst. Det betyr at vi kan være tro mot filosofien, og hele tiden ta inn de riktige menneskene, hvis vi vil.

Hvilke erfaringer hadde dere da dere startet selskapet?

- Vi hadde jobbet sammen og kjente til hverandre på forhånd. Vi er på ingen måte like personer, men vi ser en del grunnleggende ting helt likt. Etter hvert som vi har blitt bedre og bedre kjent, har vi fått bekreftet denne grunnteorien.

- Det viktigste handler om å lage noen rammer som de menneskene vi har med oss, stortrives i.
Marius Mæle

SOCOs tre grunnverdier

Engasjement

Dette gjelder både privat og i jobb, er du en engasjert person, så skrur du ikke det av eller på, når du går til eller fra jobb. Vi er derfor opptatt av at folk i SOCO skal være engasjerte. Et godt eksempel er Ove som nettopp fylte 67, han tar stadig sertifiseringer og har nettopp signert sin lengste prosjektavtale.

Frihet

I SOCO jobber man så mye man vil, og får lønn deretter. Vi har blant annet en som jobber som guide på toppturer i Sør-Amerika, i sommer var han guide i tre uker. En annen medarbeider har datteren sin i USA og dro dit i tre måneder da hun fikk barn. Geir, har "Geirdagen", fri en dag i måneden, plottet inn i kalenderen. En dag for påfyll, enten dette er å gå tur, lese fag, eller andre ting. Dette gir selvsagt energi til den enkelte, og det igjen smitter over på de andre. Vinn – vinn altså.

Kløkt

Kløkt er todelt og består av både fag- og menneske-kompetanse. Vi ønsker oss mennesker som passer inn. Vi er først og fremst ute etter personen, men den utvalgte må også være kjempegod på faget. Alle her jobber med kunder, partnere og konkurrenter hver eneste dag, og det er helt sentralt at vi lykkes der.

Involvering er også viktig

Mæle understreker også viktigheten av involvering. - Flinke mennesker med stor grad av involvering blir enda bedre. 30 tenker bedre enn 3.

Friheten er tiltalende – ingen fallgruver?

Når vi spør om fallgruver får vi en lang tenkepause fra Mæle. - Fallgruver med å gi folk frihet? Hm, nei. Det har jeg ikke funnet ut av enda... Virkelig ikke.

- Vi har selvsagt gjort noen feilansettelser, denne måten å jobbe på passer ikke for alle. Men jeg oppfatter det ikke som en fallgruve. Men jeg har forstått at det kan være litt vanskelig å tro på at vi faktisk gjennomfører det vi sier. Et eksempel: Vi venter i disse dager på et nytt tilskudd til gjengen, en vi kjente litt til fra før. Og da han skulle fortelle om SOCO hjemme la han ut om at han ville få full frihet til å velge hvilke prosjekter han skulle jobbe på. Dette var familien svært skeptisk til, så nå gleder jeg meg enormt til å vise dem at det faktisk er sånn!

- Alle har full anledning til å takke nei til prosjekter. Det er konsulentene som velger prosjekt, så det er ikke sånn at noen «må» dra til den eller den kunden. Og det er lov til å ta jobbpauser, sier Mæle.

Helt greit med jobbpause

- Vi har en kollega som avsluttet et tre år langt prosjekt. Alle i prosjektet snakket selvsagt om hva de skal gjøre etterpå, og vår medarbeider skulle ha en måneds pause. Han kunne fortelle at alle de han jobber med bare stod og måpte når han fortalte dette. Hva tror du det gjorde med han?

- Vi synes det er viktig at folk kan bestemme over jobblivet sitt! Får du ansvar, så tar du ansvar. Og flere kloke hoder tenker bedre enn få. Vi er derfor opptatt av at alle involveres i alt. Ikke slik at det blir støy, men for å få innspill. Ledernes jobb er i større grad å fasilitere, lage en arena der man deler og har lyst til å bidra.

- Jeg har klokketro på at vi kan forandre samfunnet til det bedre hvis alle mennesker gjør litt mer.
Marius Mæle

Slik ville vi ha det – det ble kulturen

- Jeg er mest fornøyd med den gjengen vi har blitt, kulturen! Det er nesten litt artig, for vi tenkte ikke på det som kultur før jeg ble bedt om å holde et foredrag om nettopp kulturen, sier Mæle. - Vi hadde bare snakket om hvordan vi ville ha det. Uten å bruke begrepet kultur.

SOCO har lite planer og papirer. Deres første treårsplan er på ett A4-ark, og bestod av punktene:

  • Organisasjon
  • Fag
  • Kunde
  • Samfunnsansvar

Å ta ansvar utover oss selv gir merverdi

- Vi styrte gjennom de fire punktene. Det holdt i massevis. Det siste punktet om samfunnsansvar er også viktig. Vi ønsker oppriktig å gjøre en forskjell. Jeg har alltid vært fasinert og inspirert av Stormberg og har kopiert dette. Vi gir èn prosent av omsetningen til Deaf Aid. Vi har også et tett samarbeid med Unicus som har medarbeidere med Asperger syndrom. Planen var å ha med dem i minst ett prosjekt årlig, i praksis har det blitt mye mer. Jeg har klokketro på at vi kan forandre samfunnet til det bedre hvis alle mennesker gjør litt mer, avslutter Marius Mæle. 

Lederkonferansen 2018

Aktuelle saker om ledelse og prosjektledelse

Publisert: Sist oppdatert: