Gå til innhold
2018

Ombruksrådgiver'n - godt, gammelt vedlikehold er på moten igjen

Alle vet at vedlikehold er mer bærekraftig, likevel river og kaster vi mer enn noen gang. Prosjektet Byggfloken skal få bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen på rett spor.

 

Bransjen har selv gått sammen for å få økonomien i prosjektene sine til å gå i ring, framfor på linje. – Vi må gå fra en lineær økonomi hvor et produkt blir skapt, brukt noen år og så kastet, til en sirkulær økonomi der man utvikler varige produkter som kan repareres, sier Trude Skogesal, visepresident i NITO.

– Vi må ha en radikal omlegging av verdikjeder, produksjon og avfallshåndtering i byggbransjen, mener han. Derfor har NITO sammen med 25 andre aktører (se faktarute) gått med i innovasjonsprogrammet Byggfloken for å gjøre den mer bærekraftig.

Ombruksrådgiveren

NITO har jobbet spesielt med konseptet Ombruksrådgiver'n, som skal stimulere til å øke ombruken og gjenvinningsgraden i privat og offentlig sektor.

Rådgiveren, som NITO mener bør ha bakgrunn som ingeniør eller teknolog, må ha tilgang til eller kompetanse på riving, miljø, arkitektur, lovverk, materialer og tilgjengelighet.

Ombruksrådgiveren skal hovedsakelig bistå innenfor tre felt: Hvordan designe og bygge for gjenvinning og ombruk, bidra med kunnskap om resirkulert materiale og gjenbruk av materialer, og gi råd ved rivning og demontering av bygg.

– Jeg synes dette er veldig spennende og gir muligheter for ingeniører som ønsker en grønnere jobber, mener Skogesal.

- Vi kan begynne i morgen

Det har vært viktig å få praktisk erfaring og kunnskap fra de som faktisk jobber med dette inn i prosjekteringsfasen, og leder for NITOs fagutvalg for miljø i Oslo og Akershus, Helge Klevengen, har vært med i prosjekteringen

– Jeg tror og håper at dette vil bidra til at vi kommer flere skritt videre i arbeidet med å gjøre bygg- og anleggsbransjen mer bærekraftig. Det fine er at Byggfloken har kommet opp med mange gode konsepter som vi kan begynne med allerede i morgen, så her er det bare å brette opp ermene og sette i gang, sa Klevengen under konseptlanseringen 13. september.

 


I videoen forteller visepresident i NITO, Trude Skogesal og tillitsvalgt i NITO, Helge Klevengen, om hvordan man kan jobbe for en mer bærekraftig byggebransje.

LES OGSÅ: Sirkulær økonomi: - Vi må gå fra prat til handling

 

Aktuelle saker fra NITO


Se alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: