Gå til innhold
2019

Hvordan kan du bli en bedre formidler?

Du har sikkert sett en TED-talk: Dyktige mennesker som fra en scene formidler et budskap på en kort og interessant måte? Hvordan kan du lære av TED for å gjøre dine egne foredrag bedre?

Christoffer Leborg er en av ildsjelene i TEDxOslo som forbereder foredragsholderne. Flere måneder før foredraget skal holdes, starter Leborg forberedelsene sammen med foredragsholderne. Hans jobb er å veilede gjennom de skriftlige forberedelsene som er med på å sikre kvaliteten på foredragene.

Du kan nå lære av Leborg på kurset: Skriv bedre foredrag med TEDx Oslo

Vi har tatt en prat med Christoffer Leborg og stilt noen spørsmål om TED, og hva vi kan lære på skrivekursene han holder:

Hva skiller en TED-talk fra andre foredrag?

- TED er kjent over hele verden for sine foredrag som formidler kunnskap og ideer på en måte som oppleves som relevant for tilhørere, uansett hvem eller hvor de er.

Hvorfor er kurs i å skrive gode foredrag nyttig for meg som ikke skal holde en TED-talk?

- Forberedelseskurs passer alle som vil bli bedre på å formidle et budskap, enten det er en TED-talk, en presentasjon i et styre eller forelesning på en skole. Med utgangspunkt i de prinsippene som har gjort TED til TED, lærer jeg deltakerne hvordan de selv kan løfte sin egen formidling til et nytt nivå.

Med gode tekster og forberedelser mener Leborg at du kan formidle enda bedre, og kanskje så bra som en TED-talk, men hva skal til for at du kan holde gode foredrag?

Tre råd for gode foredrag

Leborg har tre viktige råd til deg som vil holde gode foredrag:

  1. Vær personlig
  2. Vær relevant
  3. Vær kort
- For å klare å være personlig, relevant og kort, må du forberede deg godt, sier Leborg.

Innsatsen du legger i forberedelsene kan være avgjørende for resultatet av foredraget ditt

- En TED-talk skal være forståelig for alle, og bør derfor testes på personer som står lengst mulig unna dine egne interesser og bakgrunn. Skal du derimot holde andre foredrag bør du teste foredraget ditt på personer du ønsker å treffe med budskapet ditt. For eksempel bør en investeringspresentasjon testes på investorer, og en HMS-rapport på noen som forstår HMS, forklarer Leborg.

Leborg avslutter med en oppfordring til å se på TED-talks: Studér hva foredragsholderne gjør, hvordan de formulerer seg, og legg merke til at de har avgrenset innholdet sitt og gjort det lettfattet og forståelig.

Skriv bedre foredrag med TEDx Oslo

Aktuelle saker om ledelse og prosjektledelse

Kurs i ledelse og prosjektledelse

Publisert: Sist oppdatert: