Gå til innhold
Plakat med tallet ti. Foto: GettyImages
2019

Våre ti mest leste saker i 2018

Mange har testet NITOs lønnskalkulator, lest på våre temasider om lønn og arbeidsliv, valgt et kurs eller lest om andre medlemsfordeler. Mange kommer til nito.no også for å se NITOs nyheter. Her er våre mest leste aktuelt-saker i 2018:

1. Lønnsutvikling for ingeniører i 2017

Lønnsstatistikken basert på medlemmenes rapportering av lønn i 2017 for privat sektor er klar. I gjennomsnitt har våre medlemmer hatt en lønnsøkning på 1,5 prosent. For såkalte identiske personer (medlemmer som har meldt inn lønn både i 2016 og 2017) er økningen på 3,6 prosent. 

Les saken: Lønnsutvikling for ingeniører i 2017

2. Ny forsikrings- og bankpartner

NITO-medlemmene skal ha det beste forsikrings- og banktilbudet. Etter en lang og grundig anbudsprosess har NITO inngått nye partneravtaler med Tryg og Nordea om forsikring og banktjenester for våre medlemmer fra 1. januar 2019.

Les saken: Ny forsikrings- og bankpartner

3. Lønnsoppgjøret: Skal forhandle enda tøffere

To av tre NITO-medlemmer forventer tre prosent eller mer i årets lønnsoppgjør. Etter flere oppgjør hvor NITO har vist moderasjon, skal nå ingeniører og teknologer ha sin del av den økte verdiskapingen. 

Les saken: Skal forhandle enda tøffere 

4. Har du overtid inkludert i lønna? Det er som regel feil

To av fem ingeniører i privat sektor har overtid inkludert i lønna. – Så mange er bare ikke i en stilling som kan unntas fra arbeidstidsbestemmelsene, mener NITOs advokat, Kirsten Rydne. 

Les saken: Har du overtid inkludert i lønna? Det er som regel feil

5. Lønnsoppgjøret Stat: Ny lønnsstige gir bedre lønnsutvikling

Lønnsoppgjøret i staten ga oss et lønnssystem som er vesentlig enklere å forstå. 39 gamle lønnsrammer erstattes av én ny lønnsstige. Mange NITO-medlemmer får nå en bedre lønnsutvikling. 

Les saken: Ny lønnsstige gir bedre lønnsutvikling 

6. Den vanskelige samtalen: Har du kontroll på dine personlighetsforstyrrelser?

Vi har alle våre små "personlighetsforstyrrelser". Forstyrrelser som gjør at vi putter folk i bås og innbiller oss at vi har kunnskap om mennesker basert på vår egen forutinntatthet. Hvordan virker dette inn når vi må ta de vanskelige samtalene? 

Les saken: Den vanskelige samtalen: Har du kontroll på dine personlighetsforstyrrelser?

7. Vi går glipp av lønnsøkning

84 prosent av dem som forhandler om lønn ved jobbskifte får bedre lønn. Dermed er det forbausende å se at så få som 28 prosent stiller krav om høyere lønn når de skifter jobb. Dette viser en undersøkelse gjennomført av NITO.

Les saken: Vi går glipp av lønnsøkning

8. Lønnsoppgjøret: Ny pensjonsordning gir uttelling for alle år i jobb

Etter lange harde forhandlinger er et forslag om ny pensjonsordning for 800.000 ansatte i offentlig sektor klar.

Les saken: Ny pensjonsordning gir uttelling for alle år i jobb

9. Fornuften seiret, landmåling forblir en offentlig tjeneste

Eiendomsoppmåling skal fortsette å være en offentlig tjeneste. - Dette er en seier for fornuften. Politikerne har lyttet til ingeniørene. De ble overbevist om at en privatisering totalt sett hadde gitt et dårligere landmålertilbud i landet vårt, sier NITO-president Trond Markussen. 

Les saken: Fornuften seiret, eiendomsoppmålingen forblir en offentlig tjeneste

10. Flinke folk trenger frihet

- Folk må få bestemme over jobblivet sitt. Får du ansvar, tar du ansvar. Det blir en vinn-vinn-situasjon, sier Marius Mæle. De tre grunnverdiene er viktig å leve ut i praksis. På Lederkonferansen 2018 forteller han hvorfor selskapet hans er kåret til Norges Beste Arbeidsplass.

Les saken: Flinke folk trenger frihet

Publisert: Sist oppdatert: