Gå til innhold
Are, Lovuse, Bhavya, Oda og Kristoffer fra 8. klasse på Norges Realfagsgymnas viser stolt fram teddynauten sin.
Fra venstre: Are, Lovuse, Bhavya, Oda og Kristoffer fra 8. klasse på Norges Realfagsgymnas viser stolt fram teddynauten sin.
2019

Kosebamser sendes til himmels for å lære elever om forskning

Med ryggsekken full av måleinstrumenter sender elever «Teddynaut» opp i atmosfæren med drone.

- Ganske kult å se teddynauten fly til himmels med alle måleinstrumentene vi har plassert i den, sier Are, Lovuse, Bhavya, Oda og Kristoffer fra 8. klasse på Norges Realfagsgymnas.

De er en av flere grupper fra Norges Realfagsgymnas og Hundsund ungdomsskole som 27. november sendte opp teddynauter opp i lufta i forskningens navn.

Samarbeider for å få unge interesserte i teknologi

Droneeksperimentet med Teddynaut, NAROMs lille maskot, er en pilot for en forskningskonkurranse for barn og unge i hele Norge, som NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) gjennomfører i samarbeid med NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).

Målet med prosjektet er å øke interessen for teknologi blant barn og unge, og gi de en innføring i den vitenskapelige metoden. Dette skjer ved at elevlagene skal gjennomføre et vitenskapelig forskningsoppdrag ved hjelp av Arduino kretskort og målesensorer som blir festet til teddynauten de får tilsendt.

– Dette er en unik måte for elevene å lære om realfagene på, sier Trond Markussen, president i NITO.

Elevene har stilt spørsmål og prøver å finne svar på blant annet: Hvor stor forskjell er det mellom temperaturene på Reistad og på Fornebu 120 meter over bakken? Og: Hva er årsaken til at man kan få dotter i ørene under landingen eller når man letter under en flytur, altså når man skifter mye høyde på en kort tid?

3, 2, 1, take off

Richard Karoliussen.jpg
Dronepilot Richard Karoliussen sørger for at sikkerheten er på plass.

På selve konkurransedagen på Fornebu ble teddynautene løftet opp i atmosfæren med en drone fra et trygt område.

Elevene skal nå evaluere resultatene av oppdraget, skrive en rapport som skal sendes inn til en jury bestående av folk fra NITO og NAROM.

Premien er en tur til Andøya Space Center og besøkssenteret Spaceship Aurora våren 2020.

Aktuelle saker om utdanning og karriere


Alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: