Gå til innhold
Leder for NITO Studentene, Ole Marius Svendsen.
Leder for NITO Studentene, Ole Marius Svendsen.
2019

Frykter at kvaliteten går ned på IKT-studiene

Ved Høgskolen i Molde møtte 107 søkere på 40 planlagte studieplasser. Noe må gjøres med overbookingen, mener leder av NITO Studentene.

- Norge trenger mer kompetanse på datavitenskap og IKT. Derfor er det bra at det er gitt mer penger til flere studieplasser til data og IKT. Problemet er at studiestedene overbooker og da møter mange opp første studiedag til en studieplass som egentlig ikke er der, sier leder av NITO Studentene, Ole Marius Svendsen.

- Det har søkt cirka 80 prosent flere studenter til disse studieplassene enn hva det er planlagt og dimensjonert for. Det er bra at studiene er populære, og jeg har forståelse for en viss overbooking, siden erfaringen er at mange ikke møter opp. Men eksemplet fra Høyskolen i Molde der 107 møtte opp til 40 studieplasser viser at noe er galt, sier Svendsen.

Ole-Marius-Svendsen-leder-NITO-Studentene-sentralstyret-NT-02598.jpg
Leder for NITO Studentene, Ole Marius Svendsen, mener regjeringen må ta tak i problemet med overbooking vad høyskolene og universitetene i Norge.

Han frykter at overbookingen går ut over kvaliteten på studiene, og at mange dropper ut av den grunn. Det kan også føre til at færre søker disse studiene.

Årets oppmøtetall viser samme trend som søkertallene

I oversikten til Samordna opptak er det IKT, nettbasert i Molde, som topper overbookingen med 67 flere personer enn hva det har vært planlagt for. Jevnt over har IT og informatikkstudiene mellom fullt oppmøte til 168 prosent flere studenter enn hva det er planlagt for.

- IT og informatikk er overrepresenterte blant studiene med overbooking og resultatet er at kapasiteten på studiestedene er sprengte, sier Svendsen.

- Regjeringen og ministeren for høyere utdanning Iselin Nybø må nå ta grep. Det er alt for stor overbooking av disse studiene. Jeg frykter at kvaliteten kommer til å gå ned. Har vi nok faglige ansatte til å håndtere overbookingen, og er det nok undervisnings- og grupperom, spør Svendsen.

 

 

Publisert: Sist oppdatert: