Gå til innhold
- På tross av at det er mange som søker seg til ingeniørstudiene, er det for mange som slutter før endt utdannelse. Det må tas på alvor, sier president i NITO Trond Markussen.
2019

- Viktigst at studentene fullfører

25. april ble søkertallene fra Samordna opptak lagt fram. På tross av en liten nedgang, er antallet som søker seg til høyere utdanning stabilt. Omtrent 10 prosent av alle søkere, søker seg til teknologiske fag.

Det er flere og flere jenter som får øynene opp for teknologifag, noe tallene også viser. Til teknologiske fag er det 4,1 prosent flere kvinnelige søkere i år sammenlignet med i fjor, mens det til IKT-fag er hele 15 prosents økning.

Positive jente-tall

President i NITO, Trond Markussen, mener det er gledelig, men at kvinneandelen stadig er altfor lav.

- Totalt sett er det under 20 prosent jenter på teknologifag. Økningen fra i fjor indikerer at prosjekter som «Jenter og teknologi» fungerer, men det er helt nødvendig at politikerne setter inn støtet for å få enda flere på laget, sier Markussen.

- Gjennomføring er viktigst

På tross av at det er mange som søker seg til ingeniørstudiene, er det for mange som slutter før endt utdannelse. Markussen mener dette må tas på alvor.

- Viktigere enn søkertallene er at studentene sier ja til plassen og fullfører. At såpass mange dropper ut, også tidlig i løpet, er noe utdanningsinstitusjonene må jobbe med, sier NITO-presidenten.

Flere hoder til framtidas digitalisering

IKT-bransjen skriker etter gode talenter. Digitalisering er noe som vil treffe alle deler av samfunnet, og det vil være mange arbeidsplasser klare til de som velger IKT-veien, både i offentlig og privat sektor.

- IKT-fagene fikk 6,3 prosent flere søkere i år. Det er bra, vi trenger flinke folk til framtidas digitaliseringsutfordringer. Ekstra gledelig er det at 15 prosent flere kvinner har søkt IKT-fag i år, og dermed utgjør de hele 26,2 prosent av søkermassen, sier Markussen.

Publisert: Sist oppdatert: