Gå til innhold
NITO-president Trond Markussen i samtale med Knut Terje Ulvund og Eddy Nynes (t.v).
NITO-president Trond Markussen i samtale med Knut Terje Ulvund og Eddy Nynes (t.v).
2019

NITO følger spent med på fusjonen med Kongsberg Gruppen

- Slik jeg kjenner kompetansen og kulturen i Rolls Royce, og miljøet på Sunnmøre, er jeg overbevist om at dere vil skape gode arbeidsplasser for framtida, sier NITO-president Trond Markussen.

Tirsdag denne uken møtte ledere, ansatte og tillitsvalgte fra både tidligere Rolls-Royce Marine og Kongsberg Maritime på Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund.

Tema for møtet var fusjonen av de to bedriftene. Siden det ble kjent at styret i Rolls Royce Marine vedtok at de ønsker et salg av virksomheten, har NITO kjempet for arbeidsplassene. Kongsberg Gruppen ble den norske eieren, og Rolls-Royce Commercial Marine ble formelt overtatt 1. april.

- Min oppfordring til ledelsen i den nye bedriften: Ta tillitsvalgte med i prosessen, bruk kompetansen de har og følg spillereglene i arbeidslivet om åpenhet og medbestemmelse. Da skal det være mulig å lage en god, omforent kultur i den nye bedriften, sier president i NITO, Trond Markussen. 

Kjøpet, som har en verdi av 5,3 milliarder kroner, støttes med 2,5 milliarder av den norske staten. Rolls-Royce Commercial Marine hadde om lag 3600 ansatte i 35 land i 2018, mens Kongsberg Gruppen hadde 7000 ansatte fordelt på 25 land.

De tillitsvalgte i tidligere RRCM gjorde en vesentlig forskjell med det arbeidet de la ned for å få oppmerksomhet om det mulige salget av RRCM.

Blir den største gruppen

At Rolls-Royce’s Commercial Marine er kjøpt opp av Kongsberg Gruppen, betyr at det nye konsernet får godt over 10.000 ansatte - en veldig stor virksomhet i norsk målestokk.
I Kongsberg Gruppen har NITO totalt 1150 medlemmer.

-  Av disse jobber 615 i Kongsberg Maritime og underliggende virksomheter. Når 360 NITO-medlemmer fra Rolls-Royce Commercial Marine har kommet inn i det nye selskapet, har vi fått en gruppe på nærmere 1000 medlemmer.

- Den nye NITO-gruppen vil da være blant de største hos oss. Det er viktig å være stor. Det er et godt utgangspunkt for å kunne få gjennomslag. Kjøttvekt teller, selvfølgelig i kombinasjon med god kunnskap om bedriften og om det å være tillitsvalgt, sier Markussen.

Spente

Eddy Nynes, hovedtillitsvalgt ved det som nå er Kongsberg Maritime CM AS, sier at de ansatte er spente på framtida. 

-  Det blir spennende, og vi ser fram til prosessen. Det er en stor forskjell på engelsk og norsk kultur i arbeidslivet – det har vi allerede merket, men vi gleder oss, sier Nynes. 

Noen funksjoner i firmaene er på flere steder. En av utfordringene som må møtes, blir å finne en løsning på dette.

- Det blir nok en tøff tid ut 2019 og sikkert i starten av 2020 også. Vi er veldig klare for å bli med bedriften og forme den videre. Det ser vi fram til, sier Eddy Nynes.

- At Kongsberg Maritime har fått produktene og kompetansen til denne spennende bedriften inn i porteføljen, kommer til å gjøre Kongsberg Maritime til en mer komplett totalleverandør av løsninger, mener Knut Terje Ulvund, leder i NITO ved Kongsberg Maritime AS, avdeling Strandpromenaden.

Begge parter kommer totalt sett sterkere ut.

Knut Terje Ulvund, leder NITO ved Kongsberg Maritime AS, avdeling Strandpromenaden
Knut Terje Ulvund, leder NITO ved Kongsberg Maritime AS, avdeling Strandpromenaden

 - Vi får inn nye folk som skal gi oss et innblikk i teknologi vi ikke har i dag. Vi får også noen overlappende funksjoner, og det er en utfordring vi må håndtere i tiden framover.

- Med en installert base på 30.000 fartøy blir vi en enda større marineaktør med et ikke uvesentlig ettermarked som trenger hender, legger han til.
 

Publisert: Sist oppdatert: