Gå til innhold
2019

Streiken i Oslo kommune er over

Den to dager lange streiken i Oslo kommune er nå avblåst.

Mandag 27. mai kl. 14 valgte Akademikerne og NITO å avslutte den to dager lange streiken i Oslo kommune.

Akademikerne og NITO har nå signert tariffavtalen med Oslo kommune. Det betyr at de streikende skal være tilbake på jobb i rådhuset tirsdag morgen.

Viktig signal inn mot hovedoppgjøret i 2020

Gjennom en kort og målrettet streik har medlemmene klart å få fram at de har fått nok av dagens utdaterte, sentralstyrte lønnssystem – et system der den enkelte ansattes kompetanse og ansvar er så godt som uten betydning.

Streiken har bevisst tatt sikte på å ramme politiske prosesser, og ikke Oslos innbyggere. Derfor ble det en kort markeringsstreik i år. Det er i et hovedoppgjør selve systemendring kan skje, og streiken er et viktig skritt på veien mot neste års hovedoppgjør. 

Mer om Avslutningen av streiken på tariffnytt Oslo Kommune

Derfor streiket vi

NITO og Akademikerne brøt rett før midnatt 23. mai meklingen med Oslo kommune, og 140 medlemmer ble tatt ut i streik. Streiken rammet bystyrets sekretariat og byrådets sekretariat på rådhuset.

NITO og Akademikerne krevde at lønnsforhandlingene skulle skje på den enkelte arbeidsplass, som er vanlig i resten av arbeidslivet. Oslo kommune holdt fast ved å fordele alle pengene fra rådhuset – og prioriterer ikke høyt utdannede.

Kjell Ola Aamodt listefoto 2.jpg- Arbeidsgiver viste ingen vilje til å komme oss i møte i forhandlingene, og ville heller ikke avsette noen midler overhodet i en pott til lokale forhandlinger. Dette er både skuffende og beklagelig, sier leder i NITO Kommune, Kjell Ola Aamodt (bildet).

- I dag bestemmer noen få personer lønnen til tusenvis av ansatte i hele kommunen. De ansattes kompetanse og ansvar har lite å si i forhandlingene, og lønnen bestemmes uavhengig av de ulike arbeidsplassenes behov. Vi har ikke råd til et arbeidsliv der dette ikke har betydning, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne og NITO i Oslo kommune.

Vi vet hva du er verdt

NITOs lønnsstatistikk viser hva ingeniører og teknologer tjener, og du kan sammenligne deg selv med andre grupper og på alle nivåer (bachelor, master og høyere).

NITOs lønnskalkulator 

Lønnskalkulator, lønnsstatistikker og oversikt på gjennomsnittlig begynnerlønn, gir grunnlag for å underbygge ditt lønnskrav overfor arbeidsgiver. 

Aktuelle saker om lønn og arbeidsliv


Alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: