Gå til innhold
2019

Ta et nettkurs i ferien

Sommeren er deilig. Dagene føles uendelig lange, hvorfor ikke ta et nettkurs mens du likevel ligger der i sola!

Har du vurdert å benytte noen av de ekstra timene sommermånedene tilsynelatende byr på til å ta et nettkurs eller to? Kanskje kan du bli en racer på Power Point mens du ligger på stranden? Kanskje har arbeidsdagen fått en ro som gir anledning til å sette av en halvtime i ny og ne til å stryke Excel-kompetansen, eller annet du har utbytte av?

Pedagogiske og praktisk

Din arbeidsgiver og du som arbeidstaker har felles ansvar for at du har oppdatert og riktig kompetanse. I dag innebærer dette at du jevnlig må tilegne deg noe nytt.

Nettkurs har både praktiske og pedagogiske fordeler: Gjennomføringen kan skje når som helst og hvor som helst. Du kan gå fram i et tempo som passer din innlæring. Du kan repetere det du trenger å repetere så mange ganger du vil. Etter endt kurs har du lært mye, men det er alltid en del som ikke fester seg. Her er nettkurset en venn i nøden: hent det fram ved behov.

Når som helst og hvor som helst

Ofte er den største utfordringen for å gjennomføre kompetanseutvikling, å finne tid til å gå på kurs i en hektisk hverdag. Nettkurs kan du derimot ta det når det passer deg. Du trenger ikke å sette av tid i kalenderen akkurat når det er satt opp noe innenfor et tema du ønsker å lære mer om. Du kan ta kurset når kalenderen din er blank og flott, struttende av selvtillit.

Har du lyst til å lære om konflikthåndtering mens du slikker sol? Eller hva med en rask gjennomgang mens du er på bussen på vei til et vanskelig møte? Ikke noe problem. Nettkurset er alltid med deg, du trenger bare en enhet med nettilgang.

Lære i eget tempo

På nettkurs trenger du ikke å bekymre deg for om du henger med på tempoet, eller går glipp av sentrale begreper. Du trenger ikke å føle deg dum hvis du må få foreleseren til å gjenta noe. Du spiller bare av videoen en gang til, eller leser innholdet på nytt i et roligere tempo.

Skape nye synapser i sommer?

Øvelse gjør mester sier et gammelt ordtak, og det er faktisk kjernen i all opplæring. Vi må øve for å bli bedre. Når du lærer noe nytt dannes det nye synapser i hjernen. For at disse synapsene skal bli varige må de brukes, skriver Kaja Nordengen i Hjernen er stjernen.  Altså må læringen repeteres. Alternativt kan synapsene gå tilbake igjen.

En fordel med nettkurs er at du kan spille det av så mange ganger du ønsker. En uendelig rekke med repetisjoner er tilgjengelig for deg og dine synapser.

Når noe ikke sitter

Til tross for iherdig øving vil vi ofte oppleve at det er noen små gjenstridige elementer som nekter å feste seg. Ved å ta et nettkurs gjennom NITO vil du ha tilgang til innholdet i et halvt år. Dermed blir du ikke overlatt til dine egne notater, som ofte kan fremstå som stadig mer kryptisk jo lengre tid det har gått etter endt kurs.

De små gjenstridighetene kan du imøtekomme med å hente fram nettkurset akkurat når du trenger det. Med kurset på én skjerm kan du gjennomføre steg for steg på en annen skjerm, og komme deg helskinnet ut på andre siden. Til slutt har du utført også disse elementene tilstrekkelig antall ganger og opparbeidet deg nye ferdigheter som gjør deg mer attraktiv som arbeidstaker.

Motivasjon

Et nettkurs kan du ta når du trenger det, og da er du også kanskje mest motivert? Og motivasjon er en god forutsetning for å lære. Læring krever innsats, tankearbeid og repetisjon. En definisjon på læring er at det er en relativt varig endring i opplevelse og adferd som følge av tidligere erfaring[1] Å lære noe nytt innebærer dermed å endre gjøremåte, og som vi vet er «gammel vane vond å vende». Da hjelper det å ha en solid porsjon motivasjon i bagasjen.

[1] Store norske leksikon www.snl.no/læring

Nettkurs: Gratis innføring i Lean på 30 minutter

Nettkurs: Konflikthåndtering og hersketeknikker

Nettkurs: Lær deg MS Office 2016

Nettkurs: Skriv konsist og nå ut med budskapet

Publisert: Sist oppdatert: