Gå til innhold
2019

Boligkjøp: - Vær nøye når du er på visning

- Mange leser ikke prospektet og taksten godt nok før man går på visning. Det kan koste dem dyrt, advarer Espen Fuglesang, fagdirektør i Norsk takst.

- Det er et paradoks at man bruker mer tid på å bestemme seg for hvilken tv man skal kjøpe enn på selve boligkjøpet.

- Rett nok er markedet hett mange steder, og man må være kjapp om man skal henge på i budrunden, men det er likevel viktig å bruke den tiden man har og undersøke vesentlige sider ved boligen, påpeker Fuglesang. 

Finn din takstmann, din takstingeniør

Ikke la hjertet bestemme ved boligkjøp

Fuglesang mener folk er for opptatt av bildene og det ytre ved boligen. Han mener mange blir blendet av fine farger og designmøbler og lar hjertet bestemme.

- Første bud er å lese prospekt og takst nøye før visningen. Noter ned spørsmål og forhold du er usikker på. Spør og grav når du er på visning.

Ring gjerne takstmannen om det er noe du ikke forstår eller er usikker på.

- Rett oppmerksomheten mot det som er viktig og det som kan koste mye å utbedre: Våtrom, kjeller og loft, el-anlegg og tak. Det er her de skjulte feilene oftest ligger, sier Fuglesang.

(Se Espen Fuglesang om boligkjøp på "God Morgen Norge"-sending 21.09.2016)

Våtrom er ofte synderen

Typiske feil er våtrom som ikke er laget etter forskriftskrav, ikke er utført av fagfolk eller er gamle og flikket på i ettertid.

Tilsynelatende ser badet fint ut, men bak flisene kan det skjule seg skader og råte. Mange har gjort om kjeller eller loft til soverom eller stue. Her dukker det ofte opp fuktproblemer og mange har ikke papirene i orden med godkjenning for bruksendringen. Feil ved el-anlegg er også en gjenganger, samt tak med feil konstruksjon eller fuktskader.

- Utbedringer og oppussing koster ofte mer enn man tror. Det er svært viktig å ha et budtak på forhånd for hvor langt man vil og kan gå i budrunden. Det er lett å bli revet med, men man bør ha en buffer for uforutsette utgifter, understreker Fuglesang.

Kontakt en takstmann som er organisert i NITO og få rabatt

NITO-medlemmer har rett på ti prosent avslag på veiledende pris, dersom de inngår en avtale gjennom portalen. Rabatten får de ved framvisning av Min side.

NITO fraskriver seg ethvert ansvar for de avtaler og oppdrag som inngås mellom kunde og takstmann.

Finn takstmann i NITO takstportal

Aktuelle saker om dine medlemsfordeler

Publisert: Sist oppdatert: