Gå til innhold
2019

Bli blodgiver! Gi blod gjerne før sommerferien.

Den som gir blod redder liv. Ofte er sommeren en vanskelig tid for blodbankene, NITO oppfordrer sine medlemmer til å gi blod.

14. juni er verdens blodgiverdag. Denne dagen gir oppmerksomhet om blodets betydning og for å skape bevissthet om viktigheten av å stille blodet sitt til disposisjon.

- Den internasjonale blodgiverdagen er en påminnelse til oss alle om avhengigheten av blod og at vi gjennom å gi det videre har livsviktig betydning. Om du ikke allerede er blodgiver; ta kontakt med din nærmeste blodbank nå, oppfordrer NITOs president Trond Markussen.

NITO oppforder alle som kan til å gi blod.

Trenger flere blodgivere

Lene HaugnæssI blodbanken blir du møtt av bioingeniører og ofte også sykepleiere. - Vi er glad for at nordmenn ser viktigheten av å gi blod, men vi vil gjerne ha mange flere inn i blodbankene. Det sier Lene Haugnæss (bildet), hun er nestleder i Bioingeniørfaglig institutt (BFI) sitt fagstyre.

- Det vil alltid være mangel på blodgivere, sier Haugnæss. - Jo flere som bidrar, jo mer blod har vi «å gå på».

- Med flere blodgivere blir det mindre belastning på alle. Kanskje kan man gå fra å gi blod fire ganger i året til å gi blod tre ganger i året. Da vil det være enklere å få inn folk i krisesituasjoner, sier hun.

Sommertid = gi ekstra blod

Illustrasjon: BlodgiverOfte er sommeren en vanskelig tid for blodbankene. Mange av de faste blodgiverne er på ferie og lagrene har en tendens til å tappes. Blodbanken jobber med å finne erstattere til timen din.

- Om sommeren er det alltid vanskeligere å få tak i blod. Vi er mer sårbare. Men pasientene tar ikke ferie, de kommer inn uansett. Så er du hjemme og kan gi blod, kom til oss, sier Haugnæss.

Fakta om blodgiving

  • Årlig gir blodgivere verden over mer enn 100 millioner enheter blod. Nesten halvparten gis i høyinntektsland. I disse landene bor kun 19 prosent av verdens befolkning.
  • Dersom 1 prosent av befolkningen gir blod vil landet kunne dekke sitt behov for blodforsyning.
  • WHO har som mål at alle verdens land innen 2020 skal få sine blodforsyninger kun fra frivillige, ubetalte givere.
  • 62 land klarer å dekke behovet for blod gjennom frivillige blodgivere.
  • I 25 land blir ikke blodet som samles inn rutinemessig testet for overførbare sykdommer som HIV, hepatitt B og C og syfilis.

Kilde: WHO/FN-sambandet

Les mer på: giblod.no

Les mer om Bioingeniørfaglig institutt (BFI)

Aktuelle saker fra NITO


Se alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: