Gå til innhold
Romfartekspert og ingeniør Erik Tandberg kommenterte månelandingen til Apollo 11 i 1969 på NRK.
Romfartekspert og ingeniør Erik Tandberg kommenterte månelandingen til Apollo 11 i 1969 på NRK.
2019

50 år siden månelandingen: - Jeg stopper aldri å bli imponert over hva ingeniørene klarte

20. juli er det 50 år siden månelandingen. NITO har snakket med ingeniøren Erik Tandberg, som ble landskjent da han sammen med NRK-journalisten Jan P. Jansen kommenterte månelandingen til Apollo på NRK i 1969.

20. juli 2019 er det 50 år siden Neil Armstrong satte foten på månen. Månelandingen er et av de store øyeblikkene i teknikk- og vitenskapshistorien.

Cathrine Berger, samfunnspolitisk direktør i NITO, var fort drøyt et år siden så heldig at hun fikk intervjue Erik Tandberg, mannen som ble kjendis over natten. Få med deg i videoen om den historiske begivenheten, ingeniørkunsten og hva den har å si for oss i dag i 2019.- En historisk begivenhet

Klistret foran TV skjermen satt en hel nasjon og en hel verden og fulgte spent med på det som er en av de største teknologiske bragdene i menneskehetens historie. Oppskytingen ble sett av anslagsvis 600 millioner mennesker verden over. 

- Mennesker reiser bare til et annet himmellegeme og setter sine føtter på et annet himmellegeme en gang. Den teknologiske begivenheten har bevist hva som er mulig når man mobiliserer 370.000 mennesker, det beste innen teknologi, forskning og vilje. Jeg stopper aldri å bli imponert hva ingeniørene med sine regnestaver klarte innenfor den tidsrammen som ble satt, forteller Tandberg.

Les også: 1. april åpnet Teknisk museum i Oslo sin jubileumsutstilling « Månelandingen 50 år»

- Hva er vår tids månelanding?

- Vanskelig å si. Jeg mener at uansett hva man finner opp, kan det vanskelig sammenlignes med månelandingen, sier han.

Dette skjedde

  • 16. juli 1969 satt astronautene Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins på toppen av den enorme raketten klare til den historiske ferden.
  • Fire dager senere styrer Armstrong månelandingsfartøyet Eagle ned mot Månens overflaten.
  • Klokken er 03.56 norsk tid 21. juli 1969 uttaler Armstrong den berømte setningen: «Et lite steg for et menneske – et stort sprang for menneskeheten»
Publisert: Sist oppdatert: