NITO ser med bekymring på situasjonen med ulike regelverk og tilsynsordninger, alt etter hvilken fartøytype eller innretning som brukes.
- Det er komplisert å forholde seg til for den enkelte og det gjør enhetlig tilsyn vanskeligere, sier Jorunn Birkeland (bildet), leder av NITOs Fagutvalg for Petroleum. Her kommenterer hun Arbeids- og sosialdepartementets rapport “Bruken av flerbruksfartøy i petroleumsvirksomheten på norsk sokkel”.
Partene er kommet nærmere hverandre i beskrivelse av den faktiske utviklingen i bruken av flerbruksfartøy på norsk sokkel. I spørsmålet om å gjøre arbeidsmiljøloven (AML) gjeldende for arbeidstakere på flerbruksfartøy på norsk sokkel, er imidlertid partene fortsatt uenige både om behovet for og hvilke effekter det vil ha dersom arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende.
NITOs utgangspunkt i dette arbeidet har hele tiden vært å få felles regelverk og tilsyn for alle oljearbeiderne på norsk sokkel, uavhengig om de er på norsk eller utenlandsk flerbruksfartøy, eller fast eller flytende innretning. AML må gjelde.
Industri Energi, Fellesforbundet, Safe og NITO har i rapporten en særmerknad om felles regelverk.
- De internasjonale kravene til skipssikkerhet ivaretar mange viktige forhold, men ulikhetene innen regelverkene, spesielt med tanke på trygge ansettelsesforhold og regulering av arbeidstid og avspasering kan være svært store. De ulike bestemmelsene kan gi økt usikkerhet, risiko og i praksis også åpne for økt sosial dumping, sier Birkeland.
Høyt HMS-nivå må gjelde alle
- Ulikheter i krav og lovverk alt etter hvilket flagg fartøyet er registrert under gir ikke like konkurranseforhold og vi ser at det kan undergrave den norske modellen med solid to- og trepartssamarbeid, vårt fundament for høyt HMS-nivå er et av norsk industris viktigste fortrinn, framhever hun.
Trenger helhetlig regelverk
NITO har vært tydelig på at mange av de prosjektansatte som rammes av ulikt regelverk er nettopp ingeniører og NITO-medlemmer. Disse prosjektansatte er i utgangspunktet ansatt i organisasjonen på land, og har såkalte «sporadiske opphold» offshore. Dagens regelverk bidrar til at deres totale arbeids- og ansettelsesforhold ikke kan ivaretas innenfor AML.
Blant annet på denne bakgrunn mener NITO det er nødvendig å gå videre med AML og Petroleumsloven som utgangspunkt for å få et helhetlig regelverk og tilsyn for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel.
Ser fram til Stortingsmelding
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie varslet i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten at regjeringen vil følge opp dette temaet videre i den kommende stortingsmeldingen om den maritime politikken. NITO vil også følge opp denne viktige saken videre, lover NITOs president Trond Markussen.
Last ned rapport:
Bruken av flerbruksfartøy i petroleumsvirksomheten på norsk sokkel
Jorunn Birkeland og Trude Skogesal, tidligere visepresident i NITO, har representert NITO i den partssammensatte arbeidsgruppa som står bak rapporten.
Se også: Manglende regelverk for flerbruksfartøy på norsk sokkel