Gå til innhold
2019

- 5G-teknologien vil gjøre en stor forskjell

Blir 5G en ny revolusjon eller gir den oss bare mer fart på nettet? På Arendalsuka 13. august inviterte NITO et ekspertpanel for å gi noen svar på om og i så fall hvordan 5G vil endre verden.

Arendal 2019.jpeg

Ja, mener teknologiekspertene. 

Panelet besto av Einar Duenger Bøhn, professor ved Universitetet i Agder og Senter for forskning på kunstig intelligens, Frank Braathen, direktør digital industries, Siemens, Hilde Lovett, senior prosjektleder, Teknologirådet og Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør, Telenor Norge.

Hva er det nye?

Erik Asheim, som ledet samtalen, tok fram sin første mobil fra 1992 og minnet oss på hvor mye smarttelefonen har endret livene våre. Men hva er det nye med 5G? 

- Mange av oss hører at det er spektakulært det vi står foran, men hva er det egentlig det handler om, spurte Asheim Telenors Ingeborg Øfsthus.

- Det snakkes masse om 5G, men ingen har sett det. Men nå skjer det folkens. Vi er alltid på jakt etter den neste generasjonen. Vi elsker data og mobil tar mer og mer over for bredbånd og fiber. Vi trenger en teknologi som kan levere mer data, både til folk og industrier og duppeditter. En sensortsunami kommer med tingenes internett. Det blir millioner av sensorer som konkurrerer om kapasitet, sa Øfsthus.

Hun forklarte at nye frekvenser og ny antenneteknologi, med kraftigere antenner vil gjøre at vi kan dra nytte av mer datafart. For privatpersoner vil vi merke det mest på at alt går fortere. Det er for industri, nødetater og helsesektoren 5G-teknologien vil gjøre en stor forskjell.

Mer pålitelig

- 5G er mye mer pålitelig enn 4G. Og det er helt nødvendig når teknologien skal løse oppgaver som berører liv og helse. Det kan ikke være forsinkelse om man skal foreta operasjoner via 5G eller styre selvkjørende biler. Da kan 0.1 sekunds forsinkelse være katastrofalt, forklarte teknologidirektøren. 

Teknologirådet følger utviklingen nøye.

- 5G vil favne store, viktige samfunnsområder: Helse, beredskap, sikkerhet, næringsutvikling. Vi må følge med på hvordan utrullingen blir. Blir dette rettferdig fordelt, eller vil kommersielle aktører sikre nett der de har interesser? Fram til nå er det kundene av mobilabonnementer som har finansiert nettutbygging, dette vil endre seg med 5G. Hvilke muligheter som ligger der er avhengig av forsinkelser, slik Øfsthus er inne på. Det spennende med 5G at man kan reservere ulike «lag» til ulikt behov, slik at det ikke er konkurranse om kapasitet, slik det er i dag. Eksempelvis industri og nødetater kan operere i et annet «lag» av nettet enn vanlig mobilabonnenter, sa Hilde Lovett fra Teknologirådet.

Mye foreløpig uklart

Hvordan utbyggingen blir er ennå uklart, påpekte Lovett. Vil store industribedrifter kunne skaffe 5G tidligere enn andre? Hvordan vil dekningen bli i områder der kommersielle krefter ikke er så sterke? Er det aktuelt at det offentlige bidrar, siden de også vil ha nytte av 5G for eksempel knyttet til velferdsteknologi i hjemmet?

Øftshus fra Telenor forklarte at 5G-nettet bygges ut etter en annen logikk enn tidligere mobilnett.

- Det kommer ikke til å være mulig å definere en dato der alle skal ha tilgang til 5G. Det vil skje gradvis, og følge behov. Eksempelvis kan et sted der det bor få folk, men der man har oppdrettsindustri, være et område der 5G kommer raskt fordi det vil endre måten man kan drive oppdrettsanlegget på.

Nye industrimuligheter

Siemens er en av de store industrigigantene som ser store muligheter når 5G er på plass.

- 5G vil endre mye, særlig måten vi jobber på. La meg bruke et par eksempler: Blir det dekning på norsk sokkel, kan vi ha bemanningsfrie oljerigger. Vi kan drive service og vedlikehold fra en sentral langt unna der servicen skal gjennomføres. Vi kan ha eksperter sittende på en plass og gi support til fabrikker over hele verden. Det vil øke kapasitet per person. Det vil også medføre mindre reising, og dermed sparer vi både tid, penger og miljøet, sa Frank Braathen, direktør digital industries, Siemens

I tillegg til de tre ekspertene med tilhørighet i teknologibransjen, var filosof Einar Duenger Bøhn med i panelet. Han er mer opptatt av hva 5G gjør med oss som personer og som samfunn, enn hvilke teknologiske nyvinninger det representerer?

- Det kommer til å gjøre mye bra på detaljnivåer. Alt vil gå fortere og det er tilfredsstillende. Men det er også problematisk at alt går fortere. Alt er ikke bare bra med mer fart og mer nett. Det kan sammenliknes med en kniv: Den kan brukes til noe bra, for eksempel smøre en brødskive, men den kan også ta livet av et menneske. Vi må også kunne diskutere de mindre bra sidene av teknologiutviklingen, mente Duenger Bøhn, som føyde til at han nå en tid har brukt det han kalte en «dum-telefon» og at det har vært befriende.

Publisert: Sist oppdatert: