Gå til innhold
Henny Hveberg Almlie fikk prøve seg på å styre en robot med kode hun skrev selv under TENK Tech Camp 2019.
Henny Hveberg Almlie fikk prøve seg på å styre en robot med kode hun skrev selv under TENK Tech Camp 2019.
2019

- Kanskje noe av det kuleste jeg har gjort

TENK Tech Camp 2019 er over for i år, men jentene som deltok vil ha minner for livet.

Rundt 200 jenter har torsdag og fredag denne uken brukt dagene sine på Tenk Tech Camp ved Teknisk museum i Oslo. Status quo er at Norge trenger flere tusen nye teknologer og ingeniører de kommende årene. Derfor er det positivt at flere av de NITO pratet med under arrangementet var sikker på at det var nettopp dette de vil jobbe med i framtiden.

- Tech Camp har de siste årene sett en enorm økning i interesse hos unge jenter. Det er gledelig, fordi vi vil ha behov for flere tusen ingeniører i årene framover. Vi må få hele befolkningen med for å klare å nå FNs bærekraftsmål. Det er motiverende å se hvordan jentene blir engasjert når de jobber med alt fra koding, til roboter til raketter, sier visepresident i NITO, Kjetil Lein.

Kjetil Lein brødtekstbilde.jpgVisepresident i NITO, Kjetil Lein.

I videoen under kan du se hvordan det gikk når deltakerne skjøt opp rakett.

Hva er Tenk Tech Camp?

 • En årlig event i august for jenter på ungdomsskolen der målet er å inspirere jentene til å lære om teknologi og være med å forme fremtiden.
 • Består av workshops innen blant annet koding, robotikk, 3d-printing og romteknologi.
 • Campen er for jenter som går på eller skal begynne på ungdomsskolen eller videregående.
 • Gratis for alle å delta på.
 • Arrangeres av TENK-nettverket for kvinner.

Engasjerte unge jenter

Blant de mange, mange som hadde tatt turen til teknisk museum, var Henny Hveberg Almlie.

Brødtekstbilde2.jpg

- Koding er gøy, sier Hveberg Almlie og smiler. Hun har fått i oppgave å få en robot til å kjøre rundt ved hjelp av micro:bit, som er en liten programmerbar datamaskin. 

Målet med dagen er å lære litt mer om roboter og hvordan de fungerer. Hveberg Almlie er overbevist om at det er dette hun vil jobbe med i fremtiden.

-  Aller helst noe innen programmering, legger hun til.

- En viktig satsning

Både næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og digitaliseringsminister Nikolai Astrup hadde tatt turen til Teknisk Museum for å motivere jentene til å velge teknologirettede fag.

- Vi skal rekruttere de beste hodene til både offentlig og privat sektor. Da må vi kunne velge fra 100 prosent av den norske befolkningen. Helt konkret er den en forestilling om at jenter er, eller burde være, mindre opptatt av teknologi. Det er selvfølgelig helt feil. Vi trenger gode teknologer fra begge kjønn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til NITO.

- Teknologi og digitalisering kommer på alle fronter i samfunnet. Da kan det ikke være slik at halvparten av befolkningen skal være med på å utvikle de nye løsningene. Vi vet at forutinntatthet blant de som utvikler programvare har stor betydning for resultatet. Jeg tror begge kjønn har noen forutinntatte holdninger, så mangfold er viktig, legger digitaliseringsminister Nikolai Astrup til.

Dette kunne jentene gjøre

 • Hacking
 • Rakkettbygging
 • Kodeworkshop
 • Bygge egen nettside
 • Testing av Microsoft Hololens
 • Tegning med javascrpt
 • 3d-printing
 • Spillprogramering
Publisert: Sist oppdatert: