Gå til innhold
NITO Ny Leder
2019

Tre tips til ledere i en tid med store endringer

Er du teknolog/ingeniør og ny som leder, så er du i en unik posisjon. Du leder ofte kompetente og selvgående medarbeidere i virksomheter med stor utvikling og rask endring. Men hvordan kan du lede endringsprosesser på en best mulig måte? NITOs nye kompetanse- og nettverksprogram vil hjelpe deg.

NITO Ny Leder
 


Du møter mange utfordringer som ny leder. Hvordan kan du markere deg som leder og samtidig ha respekt for virksomhetens historie? Hvordan bidra til endring uten unødig kritikk av det bestående? Når må du trå varsomt, og når kan du være veldig tydelig og bestemt?

Når du får en lederrolle er det ofte mange spørsmål som melder seg. Mye kan du lære ved å spørre internt og lese bøker, men det optimale er om du i tillegg har en ekstern arena der du kan prøve og feile, øve og seire.

NITO har utviklet et nytt kompetanse- og nettverksprogram; NITO Ny leder. Programmet er spesiallaget for deg som er ingeniør og teknolog.

Rom for dumme spørsmål

ceciliekaeboe.JPGCecilie Klæboe (bildet), partner i Advisi er en erfaren veileder. Hun har lang fartstid som kursholder og har solid erfaring innen ledelse. Hun har ansvaret for å lede NITO Ny Leder.

Cecilie forteller at hun møter mange nye ledere som setter pris på å delta på utviklende programmer utenfor egen bedrift/organisasjon. Dette senker terskelen for å stille «dumme» spørsmål. Slike spørsmål er erfaringsmessig svært kloke.

Å samles på en nøytral arena skaper god dialog, åpner for nyttig erfaringsutveksling og gir rom for å bygge nettverk med andre i samme situasjon.

- Kombinasjonen av å møte andre, nye ledere som er fra andre virksomheter, men er teknologer eller ingeniører, er ideell. Dette gir deg som deltaker mulighet til å høste av andres erfaring, øve på nye ting, og sparre med andre underveis i løpet, uten å være redd for å framstå som uerfaren i egen virksomhet.
Cecilie Klæboe, Advisi, programansvarlig for NITO Ny Leder

Å forberede seg på endring

- Endringstakten som skjer i samfunnet nå beskrives som eksponentiell, og det er raskere enn vår hjerne kan fatte. Vi er inne i en "to be or not to be"-fase, med ekstrem utvikling, forklarer Klæboe.

- Virksomheter som ikke henger med, vil trolig forsvinne. Hvordan påvirker dette din virksomhet, din avdeling og dine medarbeidere? Det er mye å tenke på i din nye lederrolle. I tillegg til at du skal motivere, utvikle, styre, lede, og ha kontroll.

- Det er krevende tider å være leder i, og det gjelder å være skodd for utfordringene, sier hun.

Tre tips til ledere om ledelse i en tid med endringer

Cecilie Klæboe har tre gode tips til deg som er leder:

  1. Lær deg selv å kjenne: Bli bevisst på hva du er god til og hva du bør utvikle.

  2. Skal du lede likt, må du lede ulikt: Folk har ulike behov og ulikt behov for ledelse.

  3. Se dine medarbeidere! Vær klar og tydelig. – Det kommer ikke av seg selv, men det kan trenes på.

Lær mer av Cecilie Klæboe ved å delta i kompetanse- og nettverksprogrammet:

NITO Ny Leder 2020-2021


NITO Ny leder er satt sammen av tre aktuelle lederkurs. Det består av fem samlinger med teori, erfaringsutveksling og øvelser, og hjemmeoppgaver.

Startskuddet går 12. november, parallelt med:

NITOS Lederkonferanse 2020

På NITOs lederkonferanse 2020 møter du ledere som på ulike måter har opplevd store endringer i sin virksomhet, og som har satt bærekraftig ledelse på agendaen. 

Publisert: Sist oppdatert: