Gå til innhold
Møt Per Morten Hjemgård på NITOs kurs om presentasjonsteknikk. Foto: Kristoffer Moene Rød
Møt Per Morten Hjemgård på NITOs kurs om presentasjonsteknikk. Foto: Kristoffer Moene Rød
2020

Slik røper kroppsspråket deg

Er kroppsspråket ditt i takt med ordene som kommer ut av din munn? Det du uttrykker gjennom kroppsspråket betyr mer enn mange tror. Vi gir deg her noen enkle råd om hvordan du blir bedre til å kommunisere.

Per Morten Hjemgård (bildet) holder kurs i presentasjonsteknikk for NITO. Hjemgård er spesielt opptatt av kroppsspråket når du kommuniserer. Her gir han oss noen gode råd, han starter med smilet ditt:

Smil til verden – det kan lønne seg

HjemgårdStart dagen med et stort smil før du går til jobb på morgenen og se hva som skjer rundt deg.

Du vil muligens oppleve at mennesker du møter smiler tilbake og kanskje til og med hilser.

Noen vil prate til deg i heisen eller åpne døren for deg når du ankommer jobben. – Uten at du har behøvd å si ett eneste ord. Likevel har du faktisk kommunisert.

Non-verbal kommunikasjon, det vil si å kommunisere uten ord, bruker vi i alle settinger hver eneste dag. Men, hvor bevisst er du på å tolke andres kroppsspråk og hva du selv formidler?

Under ti prosent av vår kommunikasjon formidler vi kun gjennom ord, det betyr at det meste faktisk kommuniseres gjennom tonefall, ansiktsmimikk og kropp.

Sier du "nei", eller egentlig "ja"?

Non-verbal kommunikasjon er det ærligste vi kommuniserer og ubevisst kan du si nei med kroppsspråket selv om du egentlig mener ja.

Ta for eksempel når du får et spørsmål som du ikke kan si nei til: "Kan du holde takk-for-maten-talen i bryllupet mitt?" Du rynker pannen, blir litt fraværende i blikket og drar litt på det når du sier: "Ja....det kan jeg vel gjøre". Om du i tillegg tar deg til nesen så har kroppen din sagt: "Nei, det har jeg ikke lyst til å gjøre".

Kroppsspråket ditt avslører nemlig hva du egentlig tenker og føler. Når det du sier ikke står i forhold til hva du viser, er det kanskje ikke rart det kan oppstå misforståelser?

Hvordan tror du selv at andre opplever deg når du sier ja og samtidig rister på hodet?

Fem enkle steg når du skal kommunisere med andre

  1. Strak holdning gir deg autoritet og en trygghet
  2. Smil med øynene – det gjør deg vennlig og tillitsfull og møtes med et smil i retur
  3. Rolig gestikulering og åpne håndflater – viser engasjement og imøtekommenhet
  4. Nikk med hodet når du lytter – viser at du er interessert og lytter aktivt
  5. Kroppen vendt mot den du snakker med – viser at du er uredd og besluttsom

En god måte å trene på kroppsspråk er å lese de du kommuniserer med gjennom iakttagelse. Siden dette er ferdigheter vi allerede har, men kanskje mest benytter ubevisst, kan vi oppleve at vi får med oss mye mer enn det som egentlig blir sagt.

Det handler om å gi noen sin fulle oppmerksomhet.

Det kan kalles for global-lytting – det vil si når intuisjonen hjelper oss med å tolke de faktene og grimasene som kommer i følge med ordene.

Dette bør du ikke gjøre når du kommuniserer

  • Ikke fikle med "ting/noe" – det signaliserer at du egentlig vil gjøre noe annet
  • Å bite negler – trengs vel ikke å forklares, men ta en titt rundt deg...
  • Å stryke deg over pannen – viser bekymringer eller sårbarhet
  • Å flakke med blikket – viser uvilje eller uenighet
  • Bite seg i leppa – du viser nervøsitet og usikkerhet

Listen er lang, men fortvil ikke. Som oftest styrer ubevisstheten vår dette på en bra måte, spesielt når vi er på den positive siden. Verre er det når vi står overfor oppgaver som vi ikke er like trygge på. Men jo mer oppmerksom du blir, jo flinkere blir du selv.

Du kommer langt med et smil

En mann kom en gang bort til meg etter et foredrag å sa at jeg kunne ha spart meg for å bruke så mye tid på å snakke om det å smile. Det var noe alle kunne fra før og han var mer interessert i å høre om noen mer avanserte kommunikasjonsteknikker.

Jeg holdt et øye med han gjennom hele dagen og kunne ikke se at han smilte en eneste gang, så jeg konfronterte han på slutten av dagen og sa: "Har du det bra, jeg har ikke sett deg smile en eneste gang?" Da svarte han: " Jeg smiler inni meg". "Ok", svarte jeg. "Men hvordan klarer du å formidle din entusiasme til andre?"

Glede er nemlig noe du formidler til andre gjennom et tydelig kroppsspråk. Samme mann klaget over at han hadde mange sinte kunder i butikken hver dag...

Kurs i ledelse og prosjektledelse

Publisert: Sist oppdatert: