En undersøkelse gjennomført av NITO viser at 81 prosent av folk flest (per husholdning) har 1-8 mobiltelefoner liggende i hjemmet som ikke blir brukt. 

- Det viser at et betydelig antall telefoner ligger i skuffer og skap. Noen av dem kunne vært brukt av andre, en del kan dekomponeres, og deler og metaller kan brukes på nytt. Det samme gjelder nettbrett og bærbare PC-er, sier Markussen. 

- Lever inn elektronisk utstyr

Ansatte i NITO har samlet inn tre kasser med mobiltelefoner, PC-er og iPader. NITO-president Trond Markussen har levert det til Oslokollega, der omtrent 90 prosent av slikt utstyr blir reparert og solgt videre. 

- Det er inspirerende å se at Oslokollega har skapt arbeidsplasser basert på sirkulær økonomi. Det er interessant for oss ingeniører med tanke på hvordan vi skal utvikle produkter som i større grad lar seg repareres eller hvordan materialer kan gjenbrukes. Vi som forbrukere må også ta dette på alvor.

- I elektronikk er det komponenter og mineraler som kan brukes på nytt. I mobiler er det mange mineraler som snart er mangelvare, som for eksempel gull og kobolt, legger han til.

Uverdige arbeidsforhold i gruver: Norge må stille større krav til mobilprodusenter

- Myndighetene må bidra 

Bare 8,6 prosent av verdens ressurser som tas ut og brukes gjenvinnes. Det fører til overforbruk av naturressurser. Markussen mener et regelverk må på plass, som tvinger produsenter til å tenke miljøvennlig og sirkulært.

- Vi trenger reguleringer og krav fra myndighetene. NITO mener de må bidra til at en mye større andel av gjenstandene både blir levert inn og håndteres slik at mest mulig blir brukt på nytt. Det bør også lønne seg å være miljøvennlig, sier Markussen. 

bildeitekst.png
President i NTIO Trond Markussen (fra venstre) leverer mobiler, PC-er og iPads til Marius Wiltil fra Oslokollega.

- Ta ansvar

Hvem som helst kan levere el-avfall til Oslokollega. Markussen oppfordrer medlemmer, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner til å samle inn elektronikk i felleskap. Dersom man ikke bor i Oslo-området, sjekk ut om det er liknende tilbud der du bor. 

- Det skal ikke så mye til for å engasjere andre til å være miljøbevisste. Foreslå å levere inn telefoner, PC-er iPader og annen elektronikk i felleskap på din arbeidsplass. 

Dersom du er bekymret for dataene dine, følger Oslokollega retningslinjene for sikker sletting av data satt av Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Sikker sletting er nøkkelordet. Vi garanterer alle som leverer inn datamaskiner, telefoner og nettbrett at ingen data kommer på avveie, sier Ole Johnny Kristiansen, som jobber i Oslokollega. 

Saken om at NITO leverte elektronikk til Oslokollega har blitt sendt på radio (NRK Østlandssendingen 04.02.2020, ca. kl 07.52). 

91 prosent av verdens ressurser som tas i bruk blir til søppel