De ni som er plukket ut er studentmedlemmer i NITO, og har utmerket seg gjennom å ha vært spesielt aktive gjennom studiestarten.

Turen for studentene til Tanzania er på grunn av koronasituasjonen utsatt.

blobid2.jpg

Målet med reisen er at deltakerne skal være med å øke bevisstheten til sine studentlokallag på hvordan ingeniører gjennom sitt yrke kan være med å utgjøre en reell forskjell og understøtte FNs bærekraftsmål.

Studentene skal også få innsikt i hvordan klimaendringene påvirker den delen av verden som har minst forutsetninger for å kunne påvirke.

Bli kjent med de ni som skal reise til Tanzania

André Bockelie

Andrè Bockelie er 27 år og studerer bygg ved OsloMet.

blobid3.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Jeg er medlem i NITO først og fremst fordi jeg var tillitsvalgt da jeg jobbet i butikk og ikke følte meg riktig behandlet. Men litt også fordi begge foreldrene mine er det også.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Det er utrolig mange gode grunner for å bli medlem i NITO, men jeg vil trekke fram trygghet i arbeidslivet.

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Jeg hadde litt vanskeligheter med å tro at jeg hadde vunnet. Men det gikk fort over til ekstase og glede.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Det er et utrolig spennende prosjekt og jeg gleder meg mer til å skru på containeren enn å se på dyrene i nasjonalparken. Jeg håper virkelig at dette blir en suksess, og vi kan ta ideen videre til andre steder i verden. Jeg vet ikke mye så konkret enda, men gleder meg enormt mye og har mange ideer.

Hva slags forventninger har du til turen?

Dette blir en tur jeg aldri kommer til å glemme. Det kommer til å være mange nye inntrykk som jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Det blir en veldig spennende tur med fantastiske folk.

Er dette første gang du drar til Afrika?

Har stort sett holdt meg nord for Alpene utenom en tur til Beijing, så dette blir første gangen i Afrika og syd for ekvator.

Nora Sophie Backe

Nora Sophie Backe er 23 år og studerer dataingeniør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) Vestfold.

Nora Sophie Backe2.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Jeg er medlem fordi NITO har mange gode fordeler som billigere forsikringer, gode bankfordeler og mye mer. Både for meg som student og når jeg skal ut i arbeidslivet.

Det er også en trygghet å vite at jeg har en hel organisasjon med over 91.000 medlemmer bak meg. Jeg får også muligheten til å delta på mange fagrettede kurs. Ikke minst sosiale arrangementer, hvor jeg får mulighet til å bygge nettverk.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Da har man utrolig mange fordeler som gjør at du kan føle deg enda tryggere i arbeidslivet.

Jeg har nylig byttet til Tryg forsikring, og jeg sparer masse på det.

Melder du deg inn i NITO kan du være med på flere spennende kurs og få et enda større nettverk som også vil stå bak deg hvis noe skulle skje. Du kan også få karriereveiledning og når du er i jobb vil du være kun en rask telefon unna juridisk bistand.

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Da jeg fikk høre at jeg var en av de heldige som skulle få lov til å dra, jubla jeg. Dette var noe jeg virkelig ville, og jeg tenkte at det er helt utrolig at jeg skal få lov til å være med på dette.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Jeg tenker at dette er et fantastisk prosjekt. Det vi skal gjøre gir mening.

Det at vi skal få lov til å være med å gjøre en sånn forskjell på et sted som ikke har tilgang på disse tingene selv, tror jeg vil gi meg så mye. Lokalsamfunnet skal også læres opp til å bruke dette og kan få en inntekt ved å samle inn avfall og selge produktene som blir lagd av dette.

Dette er ikke et prosjekt som kun hjelper den tiden vi er der og gjør noe, men som hjelper lokalbefolkningen i en lang periode framover.

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg gleder meg veldig til turen og jeg skal ærlig si at jeg har høye forventninger.

Er dette første gang du drar til Afrika?

Jeg var i Egypt på «sydenferie» da jeg var liten, så det vil ikke være første gang jeg drar til Afrika. Men det er første gang jeg vil oppleve Afrika på den måten vi skal, med både safari og å gjøre en meningsfull jobb.

Hildegunn Hana

Hildegunn Hana er 23 år og studerer produktdesign og dataingeniør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) Vestfold.

Hildegun Hana2.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Jeg ble medlem da fadderne mine under studiestartuka anbefalte å bli medlem, både på grunn av forsikringene og kursene som er på skolen i regi av NITO.

Men også på grunn av kursene og arrangementene som arrangeres, samt at det er et godt fellesskap å være en del av. Ved å være et engasjert medlem med verv har jeg også fått venner fra hele landet og nyttige erfaringer.

 Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Kursene som arrangeres. Finner du ikke noe du har lyst til å delta på, er det bare å gi beskjed hvilke kurs du ønsker. Det finnes noe for alle. I tillegg er det veldig sosialt, selv har jeg ikke angret et sekund på at jeg ble medlem.

Hvordan fikk du vite at du skulle dra til Tanzania?

Sondre Asdøl ringte meg i midten av januar og fortalte den gode nyheten.

Hva tenkte du når du fikk vite at du skal til Tanzania?

Jeg ble veldig glad, fordi dette er et av stedene jeg har på min «bucket list» over land jeg ønsker å besøke i løpet av livet. I tillegg ble jeg veldig spent på hva vi skal bidra med når vi er i Tanzania.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Det blir utrolig spennende og gøy. Å få jobbe med noe som er et stort problem gjør det enda bedre. Godt å vite at vi faktisk bidrar med noe de kan fortsette med selv og utvikle videre.

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg forventer at det skal være veldig lærerikt. Gi meg nye erfaringer jeg ikke ellers ville ha fått og et lite innblikk i hvordan det er å leve og jobbe der. Håper også å få mersmak på den typen arbeid.

Er dette første gang du drar til Afrika?

Ja, men jeg kommer garantert til å dra tilbake flere ganger.

Siv Kaarstad

Siv Kaarstad er 22 år og studerer bygg ved OsloMet.

Siv Kaarstad2.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Jeg ble først og fremst medlem fordi onkelen min, som var elektroingeniør, fikk mye hjelp av NITO en periode han var syk og kom i konflikt med arbeidsgiver. 

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Fordi det alltid er lurt å være fagorganisert. NITO har mange god tilbud for studenter og i overgangen til arbeidslivet og som yrkesaktiv. 

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Jeg ble veldig overrasket og glad. Dette er en unik mulighet til å lære mye nytt ingeniørmessig samtidig som vi får sett og lært om Tanzania. 

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Jeg er veldig spent på prosjektet vi skal få være med på. Plast i havet er et stort problem. Å få plukket opp plasten fra strendene og samtidig få støpt det om til nyttige produkter er et stort steg i riktig retning. Samtidig er vi med på å skape arbeidsplasser for lokalbefolkningen. 

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg har et håp om å få være med og gjøre en jobb som kommer til nytte. Samtidig ser jeg fram til å se Tanzania, møte nye mennesker både fra NITO og de andre samarbeidaorganisasjonene. Og ikke minst få lære noen om utfordringene Tanzania har. 

Er dette første gang du drar til Afrika? 

Ja.

Leah Henriksen

Leah Henriksen er 19 år og studerer klima og energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

blobid4.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Jeg ble medlem den første uka i min universitetskarriere. Jeg startet på NMBU i høst, og der var det noen veldig hyggelige folk på stand. Å være medlem i NITO syntes jeg var lurt, særlig med tanke på billig forsikring for meg som student.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Forsikring i seg selv er et ganske godt argument til hvorfor man burde melde seg inn, men det er også veldig bra å skaffe seg nettverk, noe jeg føler jeg gjør allerede som student. NITO har også mange sosiale og faglige arrangementer som jeg er veldig glad for at jeg har mulighet til å delta på.

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Tanzania er jo nabolandet til Kenya, som jeg har vært i, så jeg ble veldig glad for å få mulighet til å dra ned igjen.

Da jeg var i Kenya var jeg bare glad og takknemlig hele tiden. Menneskene var så hyggelige, de smilte alltid. Maten var utrolig god, og det er ikke noe problem å få vegetarmat.

For ikke å snakke om det å dra på safari så klart. Det er noe helt spesielt, og jeg er uendelig takknemlig for at jeg ikke bare har fått oppleve det én gang, men får gjøre det igjen.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Å føle at man er med på noe viktig ser jeg fram til, og for en liten miljøentusiast som meg er det å bygge resirkuleringsstasjon midt i blinken. Forventningene mine er skyhøye, og jeg tror turen min blir akkurat som jeg forventer.

Joel Gianni

Joel Gianni er 27 år og studerer vann og miljøteknikk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

blobid1.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Fordi jeg mener det er viktig å være fagorganisert og som sivilingeniørstudent er det naturlig å velge Norges største fagforening for teknologer.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Fordi det lønner seg å være medlem både som student og yrkesaktiv. Det gir trygghet og mange fordeler.

Hva tenkte du når du fikk vite at du skal til Tanzania?

Jeg tenkte det blir utrolig kult å være med på en tur med fin kombinasjon av både sosialt og faglig, med safaritur og prosjektet med Ingeniører Uten Grenser (IUG).

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Det høres ut som et utrolig givende prosjekt.

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg tror det blir moro og lærerikt. 

Er dette første gang du drar til Afrika?

Nei, men det er første gang til Tanzania.

Yosif Al-Sayed

Yosif Al-Sayed er 19 år og studerer elektro ved NTNU, Gjøvik.

03.jpgHvorfor er du NITO-medlem?

Fordi NITO gir meg unike fordeler som student. Gjennom å delta på NITO sine aktiviteter skaper jeg et godt nettverk for meg selv.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

NITO tilbyr tjenester og fordeler som en absolutt bør ha. Alt fra forsikringer og advokathjelp til sosiale og faglige arrangementer. I tillegg får man en tilhørighet og en type «NITO-identitet» på campus som NITO-medlem, som igjen skaper et fellesskap og et godt nettverk. 

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Jeg ble glad selvfølgelig, gledet meg allerede da og gleder meg fortsatt.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Prosjektet høres interessant ut. Det er også en type prosjekt man ikke forventer at gjennomføringen skjer i land som Tanzania, selv om det er like viktig å drive slike prosjekt der som andre steder.

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg forventer en lærerik og samtidig morsom tur med hyggelige folk. Det er ingen tvil om at Tanzania Explorer har satt opp et godt opplegg for oss der nede. Jeg gleder meg til å jobbe og samtidig planlegge prosjektet.

Er dette første gang du drar til Afrika?

Ja.

Randi Mork

Randi Mork er 19 år og studerer energi, klima og miljø ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

blobid5.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Eg er NITO-medlem på grunn av alle dei fordelane ein får som medlem, til dømes alle arrangementa og samholdet som er rundt ein organisasjon som dette.

Ein annan grunn er dei gode forsikringane vi får gjennom NITO. NITO vil jo og mest sannsynleg vere tilstades i min framtidige jobb, så det å bli kjent med organisasjonen no er også eit pluss.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

Andre bør melde seg inn i NITO for å ta del i dei same fordelane og fellesskapet som er rundt NITO, som eg har fått oppleve.

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Eg tenkte først at det ikkje kunne stemme sidan eg ikkje vinn noko, men etter kvart var eg berre veldig glad og spent på kva vi skulle gjere og kva eg skal oppleve på turen til Tanzania.

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Prosjektet verkar veldig lurt og eg trur det vil hjelpe både med å få folk i jobb og på å få verda og havet litt ryddigare enn det var før. Prosjektet kan og kopierast andre stadar og forhåpentlegvis tilføre noko godt til lokalsamfunnet rundt.

Hva slags forventninger har du til turen?

Eg veit ikkje heilt kva eg skal forvente sidan eg aldri har vore med på noko liknande. Men eg håpar at eg vil oppleve og erfare mykje nytt og lære nye ting for det er alltid gøy å ha med seg meir kunnskap heim. Eg håpar også at prosjektet blir bra og at vi får gjort alt vi skal og rekk å oppleve litt av Tanzania i same slengen.

Er dette første gang du drar til Afrika? 

Nei, så dette vert ein spanande tur.

Vigdis Neby

Vigdis Neby er 21 år og studerer Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MATNAT) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

02.jpg

Hvorfor er du NITO-medlem?

Det første som trakk meg til NITO var de gode forsikringstilbudene. Jeg visste veldig lite om hva NITO var før jeg meldte meg inn, men det har ikke vært bortkastet.

I tillegg reklamerte de for ulike arrangementer både faglige og sosiale, gode bankfordeler, Tryg Legehjelp-fordelen og selvfølgelig en innmeldingsgave siden jeg meldte meg inn på stand.

Hvorfor bør andre melde seg inn i NITO?

For studenter er fordelene med NITO fantastiske. Inkludert i innmeldingsprisen på kun 350 kroner får du tilgang til alle NITO-arrangementer i hele landet, både faglige, sosiale og kræsjkurs.

Jeg søkte som studenttillitsvalgt og da får en engasjert seg enda mer, stå på stand og være med å arrangere arrangementer. I år var det noen heldige tillitsvalgte som ble trukket ut til en tur til Tanzania, og jeg er en av dem.

Hva tenkte du da du fikk vite at du skal til Tanzania?

Da jeg fikk telefonen fra Joel Gianni, var det absolutt ikke Tanzaniaturen jeg trodde han skulle ta opp. Jeg ble kjempeglad og syntes det var litt uvirkelig at faktisk jeg hadde vunnet den ene plassen til denne turen.  

Hva tenker du om prosjektet du skal delta på?

Jeg gleder meg veldig til prosjektet vi skal delta på. NITO jobber målrettet med å følge FNs bærekraftmål, og gjennom dette prosjektet vil vi komme direkte innpå flere av disse målene.

Jeg er veldig spent på hvordan vi kommer til å gripe denne oppgaven og hvordan resultatet kommer til å bli. Det virker som et veldig bra prosjekt som vil skape mye nytte og glede for mange i den lokale byen.

Hva slags forventninger har du til turen?

Jeg tror det kommer til å bli en spennende og lærerik tur. Det blir veldig gøy å bygge noe som kan komme til nytte for byen.

Det blir også spennende å møte NITO-studentkontakter fra andre universiteter og dele erfaringer og ideer.

Selv om en del av dagene går med til dette prosjektet, ser jeg også veldig fram til safarituren vi skal på, bedriftsbesøkene, sightseeingene og håper vi får en smakebit på noe av kulturen i Tanzania.

Er dette første gang du drar til Afrika? 

Dette blir ikke første gang jeg drar til Afrika. Jeg var med familien til Sør-Afrika for ca sju år siden og var der nesten en måned. Det begynner å bli en stund siden, så jeg ser veldig fram til denne turen med NITO.  

Gjenvinner for miljøet

På en lokal strand i Dar es Salaam i Tanzania sliter de med mye søppel som drives inn daglig av tidevannet. Her skal NITO og Ingeniører uten grenser, i samarbeid med Tanzania Explorer, bygge en resirkuleringsstasjon i en container.

Illustrasjon.jpg
I en slik container skal studentene bygge en resirk-stasjon. Skisse: Sondre Asdøl.

- Vårt mål er «endring gjennom handling». Når de ni heldige har ankommet vil en container stå klar. Deres oppgave blir å innrede og sette opp maskinene som skal omdanne plastikk-søppel til salgbare produkter, forteller prosjektansvarlig og eier av Tanzania Explorer, Sondre Asdøl.

-  Vi håper å sysselsette lokale personer gjennom prosjektet. Her kan de samle inn plast i lokalområdet, som igjen kan resirkuleres. Betaling blir gjort i form av «credits» per kilo innlevert plast til resirkulering. Dette er mennesker som ellers har det vanskelig for å finne annet arbeid, sier Asdøl.

I praksis betyr dette at innsamlerne velger å hente ut resirkulerte nytteprodukter til eget bruk, eller til salg. Dette vil være andre produkter enn hva som selges av resirkuleringsstasjonen for å unngå konkurranse ved salg av produkter.

- Det vil settes til side et overskudd av innlevert plast som omdannes til produkter som skal selges. Dette vil betale lønn til de som jobber ved resirkuleringsstasjonen med å omdanne plasten, forteller Asdøl.

Fagforeningsarbeid i et annet land

Studentene skal også på bedriftsbesøk for å se hvordan fagforeningsarbeid foregår i Afrika.

- Her skal de møte representanter og medlemmer i fagforeningene TUICO og TAMICO, som NITO skal støtte i et treårig organiserings- og kapasitetsbyggingsprosjekt i regi av IndustriAll Global, forteller NITOs internasjonale rådgiver, Marit Stykket.

Marit Stykket 2.jpg
Marit Stykket er spesialrådgiver i NTO.

I tillegg skal studentene møte representanter fra det statlige STAMICO (State Mining Cooperation), som er organisert under Departementet for mineraler.

- Disse besøkene vil gi studentene et godt innblikk i arbeidsforhold og vilkår for arbeidere i en helt annerledes og mye vanskeligere situasjon en det vi kan tenke oss i Norge, fortsetter Stykket.

- Etter at studiereisen er over, håper vi at studentene ser verdien av det norske trepartssamarbeidet på en tydeligere måte. Videre at de deler sin nye innsikt med studiekamerater slik at kjernen av nye ingeniører som vil slå et slag for det organiserte arbeidslivet øker, avslutter Stykket.