Gå til innhold
Fortvilet student Foto: Tom Haga
2020

Uavklart situasjon for mange studenter - se tiltak og tips til gode studievaner

Studiestedene er stengt, eksamenstiden nærmer seg og studentenes økonomiske situasjon er uavklart. Se tiltakene fra myndighetene og tips til hvordan opprettholde gode studievaner.

- Selv om det nå er en ekstraordinær studiesituasjon, så håper jeg alle universitetene leverer nettundervisning som holder mål. Jeg ønsker fortsatt at dere skal ha et sterkt faglig utbytte av å studere. Selv om dere ikke kan møtes fysisk i klassefellesskap er det viktig med gode studievaner, slik at dere får tatt eksamen, sier Ole Marius Svendsen, leder av NITO Studentene.

Usikkerhet rundt undervisning og eksamen

Det er mye informasjon rundt korona og effektene viruset har på dagliglivet vårt. Det er viktig å vite hvor du skal finne informasjonen som gjelder for deg.

Økonomiske tiltak for studentene nødvendig – fikk utsatt fristen for å søke studielån

Følg med på nettsidene til ditt studiested om koronatiltak lokalt. Ta kontakt med ditt studentombud om du har behov for det. 

Se også regjeringens informasjon til studenter ved universiteter, høyskoler og fagskoler.

Regjeringen er obs på situasjonen for studentene

Her er utdrag fra myndighetenes informasjon til studentene:

  • Regjeringen endrer reglene for praksis
  • Universitetene og høyskolene kan fastsette midlertidige tiltak og unntak som de definerer som "forsvarlig og nødvendig".
  • Bruk av fullmakten som gis i forskriften skal ikke framkomme på studentenes vitnemål.
  • Vitnemål er dokumentasjon på at studentene har oppnådd læringsutbyttet de trenger for å bli autorisert som helsepersonell. Dette vil bli lagt til grunn når de behandler autorisasjonssøknader.
  • Forskriften vil gjelde midlertidig for utdanning som gjennomføres i perioden fram til 1. september 2020.
  • Departementet vil også følge utviklingen nøye og vurdere om det er behov for ytterligere justeringer eller presiseringer i regelverket.

Utfordrende for avgangsstudenter

Det er mange studenter som er inne i sitt siste semester hvor de skriver hovedoppgave og som snart skal ut i arbeidslivet. Det kan være knyttet ekstra utfordringer rundt dette. Både med tanke på å skrive oppgave sammen med andre og med tanke på jobbsøking og dagens arbeidsmarked.

- NITO Studentene følger situasjonen nøye og er gjennom NITO i dialog med myndighetene for å kunne bedre situasjonen for studentene, sier studentlederen.  

- Lykke til med innspurten. Det er ikke lange tiden igjen nå før du har fullført ditt studieløp. Dersom du skriver oppgave i lag med andre, så husk å bruk digitale løsninger for å koordinere arbeidsoppgavene.

- Raske og korte statusmøter på morgenen og kvelden er lurt for å koordinere og følge opp gjøremål. Jeg ser fram til å se deg komme ut i arbeidslivet, sier Svendsen.

- Husk at NITO er til for å sikre deg trygghet også når du er i arbeidslivet. Det er viktig at du er organisert og at du benytter deg av alle godene som NITO byr på, sier han. - Å ha en fagorganisasjon som NITO i ryggen er bra.

Landsmøtet gjennomføres ikke som planlagt

NITO Studentenes landsmøte skulle opprinnelig finne sted på Hotell Hadeland 24.-26. april, men på grunn av koronaviruset vil det ikke gjennomføres som først planlagt. Sentralstyret til studentene ser på alternative måter å avvikle møtet på og mer informasjon om dette vil komme snart.

- Landsmøte må vi gjennomføre for å sikre vårt demokrati og medbestemmelse. Selv om vi ikke kan samles fysisk er det fortsatt viktig at vi velger et nytt styre som kan lede organisasjonen videre. Det vil bli endringer i hvor mange saker som skal behandles for å sikre at de mest nødvendige sakene blir gjennomført. Vi i sentralstyret kommer tilbake med mer etter vi har fått samlet oss til diskusjon, avslutter studentlederen.

Se også: