Gå til innhold
Per Morten Hjemgård
2020

Slik må du jobbe etter korona

Det finnes ikke noe godt å si om koronaviruset, likevel kan det føre til noe positivt. Det er nemlig når vi møter utfordringer at vi tenker nytt.

Foredragsholder Per Morten Hjemgård holder nå utelukkende virtuelle kurs for NITO fram til sommerferien. Han deler erfaringer og råd for hvordan takle endringene vi står overfor. 

Deg og den digitale revolusjon 

Endring krever faktisk det ordet sier, endring. Og konsekvensen er ofte at ting oppleves vanskelig, uforståelig, frustrerende, irriterende og veldig lite produktivt i forhold til hvordan oppgaven har vært gjort tidligere. 

- Det har jeg full forståelse, sier Hjemgård.

Han har imidlertid lenge ønsket at flere fikk øynene opp for alle de tusenvis av digitale verktøy som eksisterer, men utsetter å ta i bruk.

- Det var ikke før det kom en verdenskrise at en endring ble tvunget fram så og si over natten.

Nå har vi blitt nødt til å fjerne vår hellige overbevisning om at vi må være i samme rom for å jobbe sammen. Kanskje vil vi også slutte å reise? 

Vi har lenge hatt videokonferanser, telefonmøter, chat og hva det enn som brukes. I dagens situasjon tvinges vi til å utføre nesten alt vi gjør digitalt og det vil kreve at vi vil være med på omstillingen.  

Hjemgårds 5 gode tips for å tilpasse seg endringer:  

 1. Spør til du forstår, det vil gi deg trygghet
  Når noen presenterer noe helt nytt så kan det være vanskelig å forstå. Det er helt greit å spørre flere ganger. 
 2. Sett av tid 
  Ting vil ikke gå like fort i starten som det har gjort tidligere. Det er helt greit, ta det rolig.  
 3. Du må tørre å gjøre feil 
  Nå skal du lære deg noe helt nytt. Det betyr å prøve og feile. Som jeg fikk beskjed om når jeg skulle lære meg å stå på snowboard; «du har ikke prøvd, før du har falt».
 4. Ta en ting av gangen 
  Forsøk å ikke endre alt med en gang, start med èn ting.  
 5. Når du mestrer noe nytt, del det med de rundt deg.  
  Det skaper en god læringsarena.  

Den gangen jeg måtte endre meg 

- Jeg husker et par år tilbake hvor jeg fikk beskjed fra vår hjemmeside-leverandør at de ikke lengre ville støtte det formatet vi brukte for å sende ut våre nyhetsbrev, sier Hjemgård. 

- Jeg hadde fått informasjon om dette tidligere, men det var først den dagen jeg skulle sende nyhetsbrevet at jeg ble klar over konsekvensene. Jeg var rasende, de beklaget, men kunne ikke gjøre noe. De anbefalte en annen programvare, jeg prøve å klikke litt i det nye programmet, og ble rasende igjen. Dette hadde jo vært gjort på ett minutt om jeg bare kunne ha brukt den teknologien som jeg var vant til. Og nå ble jeg nødt til å sette meg inn i et helt nytt format, jeg gjorde masse feil, måtte begynne på nytt, osv. Jeg brukte en hel dag og opplevde det fryktelig irriterende. Dvs., på slutten gikk det greit, for da fikk jeg det til. 

- Påfølgende nyhetsbrev gikk veldig greit, da hadde jeg stort sett gangen i det, fortsetter Hjemgård. I tillegg hadde jeg lærte meg noen nye funksjoner og så andre muligheter. Det som imponerte meg var hvor mye bedre det nye programmet var enn det jeg hadde benyttet tidligere. Jeg var litt irritert for at jeg ikke hadde funnet ut dette før og gjort endringen i tide.  

Så vår utfordring til deg i disse dager:  

Er det en endring/omstilling som du kvier deg litt for? Hvordan kan du bruke rådene over for å håndtere din nye hverdag? 

Meld deg på Digital kommunikasjon 29. april  

Illustrasjonsfoto av Per Morten Hjemgård. FOTO: NITOKursholder: Per Morten Hjemgård

Per Morten har en engasjerende og motiverende personlighet, som gir trygge rammer på kurs. Han er edutainer i Puzzle Learning, og har lang erfaring med blant annet presentasjonsteknikk, selvledelse og personlig utvikling. Per Morten gir konstruktive og ærlige tilbakemeldinger, som gir deg et stort utbytte av kursene han holder.

Publisert: Sist oppdatert: