NITO-medlem og førsteinspektør i Mattilsynet avdeling Bergen og omland, Victor Horvath (bildet), forteller at god hygiene når det kommer til håndtering av mat høres opplagt ut. Samtidig kan det være enkelte ting man ikke tenker på, eller ikke er klar over når du skal lage mat – enten det er til middag eller fest.

Selvportrett2.jpg

- Det er viktigere enn noen gang å tenke på smitte på kjøkkenet og hjemmet for øvrig. Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Men vi oppfordrer alle til å følge gode råd om kjøkkenhygiene:

  • Vask alltid hendene før du lager mat og mellom håndtering av ulike råvarer som kjøtt og grønnsaker.
  • Bruk alltid rene redskaper og vask kniver og skjærebrett ofte.
  • Hold rå og ferdiglaget mat atskilt.
  • Vask kjøkkenkluten ofte eller benytt deg av kjøkkenpapir som kastes etter bruk.
  • Sørg for god varme: De aller fleste bakteriene dør når maten er over 70 grader.

- For øvrig minner vi om at mat bør så raskt som mulig kjøles ned, dersom maten du lager ikke skal spises innen to timer, eller om den skal varmes opp igjen siden. Sjekk også at kjøleskapet har rett temperatur. Temperaturer under fire grader vil hindre at bakteriene vokser, sier Horvath.

Har du planer om å invitere familie og venner på fest skal med andre ord gå fint, så lenge man planlegger og tenker gjennom hvordan man kan hindre og minske risikoen for at ingen blir syke av maten.

Det er per 15.mai 2020 tillatt med arrangementer for inntil 20 personer i private sammenkomster, så lenge det er mulig å holde avstand på minst en meter mellom personer som ikke bor sammen.