NHO, NITO og NSR fortsetter samarbeidet om prosjektet Jenter og teknologi. Det overordnede målet for prosjektet er å bidra til å øke kvinneandelen på teknologi- og ingeniørutdanninger i alle deler av utdanningssystemet.   

- Det vil være et stort behov for ny teknologi i årene framover, og da trenger vi ingeniører og teknologer som for eksempel kan være med på å løse klimautfordringene. For å klare det må begge kjønn være godt representert, sier president i NITO, Trond Markussen.

Samarbeid er viktig for rekruttering

Norske bedrifter rapporterer et stort behov for teknologer. Tekniske fagarbeidere, ingeniører og realister er etterspurte. Samtidig er dette fagområder med svært lav kvinneandel.

I 2018 inngikk NHO en samarbeidsavtale med NITO for å styrke laget bak prosjektet Jenter og teknologi. I 2019 ble også Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering (NSR) samarbeidspartner.

- Jeg er glad for at NITO fortsetter samarbeidet med NHO og NSR. Vi må inspirere jenter til å se alle mulighetene som finnes innen teknologi- og realfag, sier Markussen. 

- Etter mange år med forsøk på å bedre kjønnsbalansen er det fortsatt under 30 prosent kvinner som har ingeniør- eller teknologifag som sitt førstevalg i sin søknad til høyere utdanning, legger han til. 

Også administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, ser fram til et godt samarbeid.

- Dette blir et spennende år for Jenter og teknologi. Sammen skal vi vise bredden av utdanninger og jobber man kan ha innen teknologi. Vi gleder oss til å møte rollemodeller fra bygd og by, som forteller om sin spennende utdanning og jobb innen teknologi- og realfag, sier Almlid.

Ole Erik, NHO.jpg
Visepresident i NITO, Kjetil Lein (tredje fra venstre), deltok på Jenter og teknologi 2019. Her sammen med leder for NHO, Ole Erik Almlid og Marit Wangen, kommunikasjonsansvarlig i NSR.  

Jenter og teknologi arrangerer årlig en landsdekkende turne, der vi møter om lag 7000 jenter i 9. og 10. klasse. På grunn av koronapandemien, blir årets norgesturne gjennomført digitalt. 

Les mer om jenter og teknologi

- Jentene trenger rollemodeller

NITO-medlem Ingrid Lothe Eldholm var en av de lokale rollemodellene under fjorårets turne. Eldholm har en master i industriell økonomi og teknologiledelse. I dag jobber hun som prosjektleder i Sweco. Hun mener vi trenger flere kvinnelige ingeniører i framtida.

- Skal vi få flere jenter til å velge teknologi- og realfag, må vi vise dem mulighetene som finnes der ute. Vi trenger gode rollemodeller som kan fortelle om utdanningsvalg og karriere, sier Eldholm. 

Bergen_turne.JPG
Ingrid Lothe Eldholm (første fra venstre) på Ole Bull Scene i Bergen. Hun var en av de lokale rollemodellene for Jenter og Teknologi i 2019. Foto: Mathilde Sundet Ruud.

- Jeg har alltid hatt lyst til å bli ingeniør, men jeg gjorde som venninnene mine og søkte heller på sykepleiestudiet. Jeg startet der, men skjønte fort at det var ingeniør jeg ville bli. Derfor endret jeg retning og ble ingeniør, legger hun til. 

Les: Pangstart for Jenter og teknologi sin norgesturne 2019