En undersøkelse, gjennomført blant avgangsstudentene i NITO i fjor, viser at 43,7 prosent er redd for å ikke få seg jobb og 36,5 prosent er redd for sin økonomiske situasjon. 

Det bekymrer lederen i NITO Studentene, Silje Skyttern. 

Vanskelig jobbmarked

- Det er urovekkende at så mange av våre avgangsstudenter svarte at de enda ikke hadde fått seg jobb i koronatiden, og jeg har stor forståelse for at man er bekymret, forteller Skyttern.

- Som ingeniør- og teknologistudent har man sikkert hørt at man er ettertraktet i arbeidslivet, og frasen "du kommer til å ha jobb lenge før du er ferdig å studere" har jeg opplevd som en gjenganger gjennom studietiden. Dette er dessverre ikke virkeligheten for mange akkurat nå, legger hun til. 

Til tross for usikre tider, mener Skyttern at man ikke må miste motivasjonen til å søke på jobber. 

- Arbeidsmarkedet kan fort snu, og kompetansen man har som nyutdannet er viktig for mange bedrifter. 

Siljes fem jobbsøkertips

  1. Prøv å ha struktur i søkeprosessen. Lag en oversikt over hvilke bedrifter og avdelinger du vil kontakte. Noter gjerne ned kontaktpersonen for stillingen, når du søkte på den og når fristen gikk ut. Det gjør det enklere å holde orden på når du kan ta opp kontakten, dersom du ikke hører noe fra bedriften etter at fristen har utløpt.
  2. Spør alltid om tilbakemelding. Hvis du ikke fikk jobben etter intervjuet eller ikke ble kalt inn til intervju i det hele tatt, spør om du kan få tilbakemelding på hvorfor. Som oftest vil man kanskje få et generisk svar, men av og til får man nyttig feedback som man kan ta med seg videre i jobbsøkerprosessen.
  3. Dersom firmaet har gitt deg beskjed om at de har ansettelsesstopp, kan du ta opp kontakten med de igjen etter en stund. Ring gjerne kontaktpersonen for stillingen. Det kan være en enkel måte å vise at du fortsatt er interessert i jobben.
  4.  Alle opplever å få avslag, men ikke gi opp av den grunn. Det er viktig å huske på at det er mange faktorer som spiller inn på om akkurat du passer inn hos bedriften eller ikke.
  5. Selv om det er kompetansen og erfaringen din som er grunnlaget for å kalle deg inn til et intervju, skal man ikke undervurdere effekten av en god CV og søknad. 

- Jeg har selv benyttet meg av NITOs CV- og jobbsøkerkurs, og jeg har fått mange nyttige tilbakemeldinger på hva jeg bør skrive i søknaden og hva jeg bør inkludere/ekskludere i CVen. 

Les mer: Hvordan skrive en god CV og søknad?