Gå til innhold
Siw Tyldum, hovedtillitsvalgt for NITO i Statens vegvesen.
Siw Tyldum er hovedtillitsvalgt for NITO i Statens vegvesen. (Foto: NITO/Getty images)
2020

Dette er ekspertens sju sikkerhetstips i sommertrafikken

Kollisjoner i kø koster Norge nær én milliard kroner årlig. Slik kan du kan unngå å bidra til skadestatistikken.

Koronapandemien i år ført til endringer av ferieplanene for de fleste av oss. Turist i eget land og ikke minst bilferie har for mange blitt redningen for ellers solhungrige og sydensøkende nordmenn. Som kanskje det vakreste landet i verden kan Norge by på alt fra minneverdige byer til langstrakte strender og de flotteste fjorder. Ikke rart turistene flokker til.

- Det er mye å se fram til når man reiser på norgesferie. Selv om de utenlandske turistene uteblir på veiene, vil det bli en økning av nordmenn. Og flere folk på veiene øker risikoen for flere ulykker, sier Siw Tyldum, hovedtillitsvalgt for NITO i Statens vegvesen.

Her kommer derfor hennes sju tips til deg for å gjøre sommertrafikken sikker for alle:

  • Pakk sikkert i bilen

Unngå løse gjenstander i bilen, sikre gjerne all last med stropper. Husk også at den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og lengst framme i bagasjerommet.

  • Ta beltesjekken

Sørg for at alle har beltet  stramt rundt hoftene og over skulderen. Pass på at de større barna ikke sitter med beltet under armen og at de minste sitter i bakovervendt bilstol.

  • Unngå unødvendig høy fart og vær oppmerksom

Tilpass farten etter forholdene og ha minst tre sekunders avstand til bilen foran. Du kan sjekke dette ved å telle ett tusen-og-en, ett tusen-og-to, ett tusen-og-tre. Begynn å telle når bilen foran for eksempel passerer en stolpe. Husk at dersom du må bråbremse i 110 har en normal personbil en stopplengde på 88 meter på tørr vei.

  • Kjør uthvilt og aldri på tom mage

Å bli trøtt og uoppmerksom er noe av det aller farligste som kan skje deg og andre bilister. Blir du trøtt hjelper det å stoppe og sove 15 minutter. Ikke minst: Drikk vann og spis sunt for å holde hodet klart.

  • Bytt på å kjøre

Hvis du reiser sammen med noen, bytt på å kjøre.

  • Følg med på trafikken foran og bak deg

Samhandling og godt samarbeid er viktig. Du skal tilpasse farten og holde avstand, slik at du bidrar til flyt og smidighet i trafikken. De som skal inn på veien må få mulighet til det, skifte felt og så videre. Vær oppmerksom på vikeplikt og fletting.

  • Nyt ferien

Ikke stress. Det er ferie. Ta deg god tid og nyt turen. Slik blir bilsommeren tryggere for alle.

Aktuelt om samferdsel


Flere aktueltsaker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: