Kimiya Mo går tredje året på en bachelor innen vann- og miljøteknikk ved NTNU Ålesund. Hun brenner for teknologi- og realfag og var en del av prosjektet Jenter og teknologi i 2020. Ved siden av studiene jobber hun i jenteprosjektet Ada, som har som formål å rekruttere flere jenter til ingeniørstudier. 

Torsdag 7. januar deltar hun i en paneldebatt på NHOs årskonferanse.

- Jeg ble ganske overrasket og er utrolig takknemlig for at de valgte å invitere meg. Temaet i år er jobbskaperne og hvordan Norge kan skape flere jobber i framtida. Dette er et tema som jeg brenner mye for og ser fram til å snakke om, sier Mo.

- Unge er framtida

I debatten skal hun blant annet snakke om kjønnsfordelingen på ingeniørstudier, hvorfor det er viktig å skape bærekraftige arbeidsplasser og om framtidas arbeidsmarked for ingeniører og teknologer.

- I framtida trenger vi flere ingeniørfaglige og nytenkende løsninger, og derfor må unge velge en utdanning innen teknologi- og realfag. Vi skal videreutvikle kompetansen som allerede finnes og utvikle nye bærekraftige løsninger.

- Etter endt utdanning vil jeg jobbe med klima og miljø. Klimaendringene fører til at det stadig er behov for innovative løsninger for flom- og overvannshåndtering.

Bildeitekst.jpg
På fritiden er Kimiya Mo glad i å trene og være ute i naturen. 

Relevant studie tross korona

Mo tror ikke at ingeniørutdanningen innen vann- og miljøteknikk har blitt mindre relevant på grunn av koronapandemien.

- Jeg fikk sommerjobb før koronapandemien eksisterte og gjennomførte jobben sommeren 2020. Alt gikk som planlagt siden det var så gode forhåndsregler og ordninger. I min bransje ser det ut som ting har fungert veldig bra og at mye har vært mulig å gjennomføre digitalt.

Videre forteller Mo at en ingeniørutdanning åpner mange dører inn i arbeidslivet. 

- Så lenge samfunnet er i utvikling, er det behov for ingeniører og teknologer. Vi skal bruke vår kreativitet til å lage bærekraftige løsninger på dagens og framtidas utfordringer.

Stolt studentmedlem i NITO

Ifølge Mo gir NITO henne en trygghet i studenthverdagen.

- Det å være medlem av NITO Studentene gir en trygghet gjennom hele studietiden. Jeg mener NITO tilbyr mange gode hjelpemidler som kommer til nytte for oss studenter. Som for eksempel faglige kurs, sosiale arrangementer, nettverking og gode forsikringer.

- Jeg har blant annet deltatt på kræsjkurs i matematikk på første året av bachelorgraden min, og det hjalp veldig. NITO har også hjulpet med å finjustere CV-en.

Imponert

NITO-president Trond Markussen synes det er bra at rollemodeller som Kimiya Mo kan bidra med å inspirere unge til å velge ingeniørutdanning. 

- De unge er framtida, og skal utvikle nye teknologiske løsninger som er bærekraftige. Jeg håper flere unge kvinner og menn ønsker å ta en utdanning innen teknologi- og realfag. De skal bygge landet videre og er våre nye jobbskapere, sier Markussen.