Gå til innhold
2021

NITO Stat: Brudd i mellomoppgjøret - kan ikke godta reallønnsnedgang

NITO og Akademikerne har brutt forhandlingene med staten i årets mellomoppgjør. Bruddet over et halvt døgn før fristen viser en stor avstand mellom partene.

Lønnsoppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet her heller, kan det bli streik i staten. Meklingen starter 25. mai med frist for å komme til enighet midnatt 26. mai.

Kristian Botnen, leder av NITO Stat med sedler som bakgrunn_2

De som eventuelt tas ut i streik får vite det direkte. Hører du ikke noe, forholder du deg i ro.

Hva gjør du hvis du blir tatt ut i streik?

Derfor ble det brudd

Partene hadde frist til å bli enige midnatt natt til lørdag 1. mai. LO, Unio og YS brøt torsdag kveld 29. april forhandlingene, mens NITO og Akademikerne gjorde et forsøk på å forhandle videre.

- Statens tilbud vil i realiteten gi våre medlemmer reallønnsnedgang, noe vi ikke kan godta. Her trenger vi Riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Kristian Botnen (bildet), leder av NITO Stat.

- I fjor økte et allerede stort lønnsgap mellom staten og privat sektor. Skal staten beholde kompetanse de trenger for å levere samfunnskritiske tjenester, må det penger på bordet, sier Botnen.

- Et krav om reallønnsvekst undergraver ikke frontfaget. Det skal være en norm over tid, ikke et tak i det enkelte oppgjør, sier Botnen.

NITO og Akademikerne krever også at staten håndterer lønnsmassen til statsansatte som ikke er fagorganisert, på en måte som likebehandler tariffavtalene i staten.

Et annet krav fra Akademikerne er at det i perioden fram til neste hovedoppgjør gjennomføres et partssammensatt arbeid med mål om å forenkle stillingskodesystemet, inkludert minstelønnsbestemmelsene.

Akademikernes krav 1 - tariffoppgjøret 2021
Akademikernes krav 2 - tariffoppgjøret 2021

Bruddprotokoll mellomoppgjøret i staten 30.04.21

Lønnsoppgjør stat


Se alle saker om lønnsoppgjør stat
Publisert: Sist oppdatert: