Får du lønn som fortjent, og hvordan kan du få høyere lønn? Det kan lønne seg å be om en lønnssamtale.

- Når NITO har forhandlet fram en ramme i virksomheten, er det arbeidsgiver som fordeler den individuelt blant medlemmene. Har du gjort en ekstra innsats det siste året, er lønnssamtalen den rette arenaen å fortelle om det. Innsats skal lønne seg, og i lønnssamtalen får du vist det, forklarer Øyvind Kyrkjebø, seniorrådgiver i NITO (bildet).

Yrkesaktiv-2017-NT-01149.jpg

Har jeg krav på lønnssamtale?

Først må du finne ut om du har en rett til lønnssamtale gjennom tariffavtalen eller personalhåndboken. I så fall kan dette kreves, dersom lederen selv ikke tar initiativ til dette. Har du ikke en rett til lønnssamtale, kan du likevel be om å få en (det verste som kan skje, er at du får nei). 

Mange av NITOs medlemmer har rett til årlige lønnssamtaler gjennom tariffavtalen. Vi ønsker å gi deg en verktøykasse som du kan bruke når du skal i lønnssamtale med sjefen.

Les også: 10 ting å huske på i lønnssamtalen