Fredrik Skyberg, advokat i NITO, mener det er urovekkende at 30 prosent ikke leste igjennom arbeidskontrakten før man signerte.

En ny undersøkelse gjennomført av NITO viser nemlig at rundt 70 prosent leste arbeidskontrakten da de ble ansatt. Over 1000 respondenter har deltatt i undersøkelsen. 

Derfor bør du lese kontrakten nøye

- Det skal alltid inngås en skriftlig arbeidsavtale når man starter et arbeidsforhold. Det som står i avtalen om arbeidsoppgaver, lønn, ferie osv. vil kunne være avgjørende dersom det senere blir uenighet om hva som egentlig er avtalt. Det er derfor viktig at man tar ansvar og leser igjennom kontrakten før man signerer, forteller Skyberg og legger til:

- Dersom man ikke gjør det, har man ingen kontroll på om det som står i avtalen stemmer med det som er muntlig avtalt. Man mister også muligheten til å forhandle og kontrollen på hva stillingen innebærer.

Samme undersøkelse viser at kun 15 prosent tar en jevnlig titt på arbeidskontrakten man signerte da man ble ansatt.

- Arbeidskontrakten bør sjekkes minst en gang i året, for eksempel i forbindelse med en lønnssamtale eller medarbeidersamtale. Dersom det skjer endringer som medfører at man får nye oppgaver, mer ansvar eller endrer stilling, skal arbeidsavtalen oppdateres.

- Det er arbeidsgivers ansvar, men vi ser at dette ofte neglisjeres. Ved å titte på kontrakten med jevne mellomrom, sikrer man at avtalen er i tråd med det som til enhver tid er de faktiske forhold.

Mange henvendelser 

Hvert år får NITO rundt 600 henvendelser fra medlemmer som ønsker gjennomgang av arbeidskontrakten ved bytte av jobb.

Skyberg forteller at arbeidskontrakten er sentral i nær sagt alle konflikter i et arbeidsforhold. 

- Rettigheter og plikter i arbeidsforhold er stort sett regulert i lov og kollektive avtaler. Er det noe i arbeidskontrakten som strider mot arbeidsmiljøloven eller tariffavtalen, gjelder ikke kontrakten på det punktet. Det er likevel viktig å vite hva som står i arbeidskontrakten din. Også det som ikke står der, kan være vel så viktig.

Få gjennomgang av kontrakten

Skyberg anbefaler at man ikke skriver under på noe man er uenig i eller usikker på. 

- En ting er om arbeidskontrakten i seg selv er i tråd med regelverket. En annen, og kanskje desto viktigere ting, er om arbeidskontrakten er i tråd med det som muntlig har blitt lovet og avtalt. 

- Når jeg får henvendelser fra NITO-medlemmer som trenger hjelp med gjennomgang av ny arbeidskontrakt, spør jeg om det som står i avtalen stemmer med det som har blitt sagt og avtalt i ansettelsesprosessen.

Ved bytte av jobb anbefaler han å gå igjennom ny og gammel arbeidskontrakt punkt for punkt, for å se om man kommer bedre eller dårligere ut. Det kan være flere punkter enn lønna det kan lønne seg å stille spørsmål ved.

- Er det enkeltpunkter i avtalen som går langt i arbeidsgivers favør, kan dette brukes som argument for å forhandle om en høyere lønn.

Dette bør du sjekke

I tillegg til lønna, trekker Skyberg fram fem viktige punkter man bør sjekke før man signerer arbeidskontrakten. 

  1. Arbeidsoppgaver: En beskrivelse av stillingen, samt hvor og til hvilken tid arbeidet skal utføres, skal framgå av kontrakten. Pass på at dette er tilstrekkelig konkret angitt. Da vil du ha et sterkere vern, dersom arbeidsgiver ønsker å gjøre endringer. Dersom kontrakten angir dette ved bruk av forkortelsen p.t., kan dette indikere en midlertidighet som gjør det lettere for arbeidsgiver å gjøre endringer.
  2. Konkurranseklausuler: Konkurranseklausuler er relativt detaljert regulert i arbeidsmiljøloven. Avtaler i strid med dette er ugyldige. Det er likevel viktig å vite hva som står i avtalen slik at du vet hva du har å forholde deg til.
    Les mer om konkurranseklausuler
  3. Betalt overtid: Adgangen til å avtale unntak fra overtid er svært begrenset. Det er kun lovlig for stillinger som er særlig uavhengige eller ledende. Avtale om unntak fra overtid i strid med dette, vil ikke være gyldig.
    Les mer om overtid
  4. Fast ansettelse: Er du fast ansatt eller er arbeidsforholdet angitt som midlertidig? Lovens adgang til å ansette midlertidig er sterkt begrenset, men ikke sjelden benyttes midlertidige ansettelser i større grad enn det loven åpner for.
  5. Pensjon: Dette står det ofte lite om i arbeidsavtalen annet enn henvisning til lovpålagte ordninger. Vær oppmerksom på at det kan være stor forskjell mellom lovens minstekrav og de beste ordningene. 
    Pensjon på 1-2-3

Les mer om arbeidskontrakten