Så få som to av ti, har hatt brannøvelse hjemme det siste året, viser en ny undersøkelse Norstat har gjort på vegene av NITO.

- Desember er måneden med flest husbranner. Vi kan ikke understreke nok om viktigheten av å kjenne til rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann, sier branningeniør Sigbjørn Syr.

- Vit hvor du har brannslukningsapparat, hvordan de fungerer og at de fungerer, sier han.

Sigbjørn Syr foto privat.jpg
Branningeniør Sigbjørn Syr, leder for forebyggende avdeling for Senja og Målselv kommune.

 

- Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret, sier han.

Branningeniørens råd

  • Vit hvor du har brannslukningsapparat og hvordan de fungerer
  • Kjør jevnlige brannøvelser og avtal en fast møteplass
  • Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt
  • Når utepynten og lysene ute skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk
  • Matlaging er den største årsaken til brann i bolig – ikke stek mat etter en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive
  • Kontroller at slukkemidlene dine (brannteppe, brannslukker etc.) er i orden, og husk at vann også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann leder ikke strøm
  • Ikke glem brannvarsleren – den må virke

- Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Syr.

- Når du holder på med julebaksten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig.

- Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, ikke med vann eller pulver, advarer han.

Vet alle i familien hva de skal gjøre dersom brannalarmen går? NITOs samarbeidspartner Tryg har laget en sjekkliste til brannøvelse i hjemmet.

Kast den gamle julebelysningen

- Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller Syr.

- På gjenvinningsstasjonen leverer du gamle lys til resirkulering, pass på at utgått elektrisk avfall ikke går til gjenbruk i andres hjem. Med resirkulering blir komponentene resirkulert på forsvarlig måte.

Ikke glem brannvarsleren - den må virke

Så langt i år har 36 personer omkommet i brann. I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, er opptatt av brannsikkerhet i boliger.

- Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig, sier Brandeggen.

- Det er flere ting du bør gjøre for å sikre at røykvarsleren virker og at du skal være sikker om en brann skulle oppstå. Du bør tenke på plassering, antall enheter, batteri og ikke minst vedlikehold. Dette er noe mange ofte glemmer, sier han.

Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig.

- Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok, sier Brandeggen.

Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, minst en halvmeter fra veggen for å være mest mulig sikker.

- Du bør også skifte batteri én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger. I tillegg bør du tenke på vedlikehold. Røykvarslere samler støvpartikler som kan føre til ustabilitet. Den bør derfor tørkes av i ny og ne, sier han.

Sjekk røykvarsleren din

Både Brannvernforeningen og Tryg anbefaler at du sjekker testknappen én gang i måneden. Det er viktig å vite at røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.