Aarbakke (bildet) forklarer at det knytter seg stor usikkerhet til spesielt to ting:
- Det første er hvordan prisene utvikler seg framover. Vi ser at inflasjonen i EU og USA er kjempehøy. Det forventer vi at også får ringvirkninger til Norge.
- Det andre er at frontfagsrammen er et anslag og ikke en fasit. Hvordan det faktisk blir får vi først vite i februar neste år. De sentrale parter har ikke kontroll på at det totale anslaget blir 3,7 prosent. Det er mye forskjellig som inngår i denne prosentsatsen, forklarer Aarbakke.
Dette påvirker frontfagsrammen:
- lønnsoverhenget fra i fjor
- avtale om tillegg på fire kroner timen og seks kroner timen for de som tjener mindre enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn
- 1,4 prosent glidning som NHO anslår at man skal ta ut i lokale forhandlinger
- øvrige glidninger
- Utfra dette tror man at totalen blir 3,7 prosent, men det er umulig å vite hvor dette ender på forhånd, sier Aarbakke.
Lokale forhold er viktig forutsetning
Forhandlingssjefen understreker at det blir variasjon fra bedrift til bedrift og bransje til bransje i årets lønnsforhandlinger.
- Våre grupper forhandler utelukkende lokalt og da er det kriteriene i overenskomsten som er grunnlaget for lønnsforhandlingene. Det er bedriftens økonomi, produktivitet og konkurranseevne som betyr noe, sier Aarbakke. - Det at mange bedrifter gjør det svært godt gir grunnlag for et bra lønnsoppgjør for ingeniørene og teknologene.
Følg oppgjøret på ditt avtaleområde:
Gjennom lønnsoppgjøret oppdaterer vi fortløpende det som skjer på ditt område:
NITO Samfunnsbedriftene Energi