- Hvordan prater vi om og til hverandre? Noen tillater seg å prate nedsettende om andre mennesker basert på vilkårlige egenskaper som legning, religion eller hudfarge. Det aksepterer vi ikke. Det også viktig å få større bevissthet om når egne utsagn gir andre en opplevelse av manglende respekt, sier Moe.  

- “Respekt og likeverd” er ett av tre hovedtemaer i NITOs etiske retningslinjer, forklarer hun. 

- Spørsmålet er hvordan du og jeg kan bidra til å etterleve retningslinjene.

Inger Annie Moe ute.JPG

Moe (bildet) utfordrer alle, både i private settinger og på arbeidsplassen:

- «Alle» er enige om at vi ønsker mangfold og inkludering, men hvordan viser vi det egentlig i praksis? Er du bevisst på hvordan du ordlegger deg og bruker språket ditt? Har du tenkt over at enkelte ord du bruker kan oppleves annerledes for den du sier de til enn kanskje hva du selv legger i ordene?

NITOs etikkomite motiverer til refleksjon om hvordan vi egentlig bør prate om, med og til andre mennesker for at de skal oppleve at vi respekterer dem.

Dette har vært tema på flere av NITOs kurs i etikk. - På våre kurs har dyktige fagpersoner demonstrert at et bevisst inkluderende språk som er basert på aksept, faktisk fungerer, sier Moe.

Vær bevisst på hvordan du bruker språket

- Målet er at tillitsvalgte og medlemmer bruker språket bevisst for å tydeliggjøre at alle kan være den man er, og fortsatt være en del av NITO-fellesskapet, understreker hun. 

Jenter med prideflagg foto GettyImages.JPG
Illustrasjonsfoto: GettyImages

- Pride er en flott markering av mangfold og kjærlighet. Jeg håper at vi kan bli bedre på inkluderende språk i en tid hvor sosiale medier ofte viser at et ekskluderende språk dessverre faller lettere for mange av oss, sier hun.

Etikk-spill skal gjøre det lettere å snakke om vanskelige temaer

NITO lanserer snart et egenprodusert etikkspill som kan brukes på arbeidsplassen eller som del av kurs i etikk. Her løftes ulike etiske problemstillinger og utfordrer deltakerne.

- Vi håper spillet skal bidra til større åpenhet om vanskelige temaer og bidra til en mer inkluderende og trygg arbeidsplass, sier Moe.

Lederen for etikkomiteen forteller også at NITO våren 2022 hadde en egen stream om etikk og språkbruk. Streamen "Betydningen av ord og ytringer" er fortsatt tilgjengelig og kan være en ressurs inn på arbeidsplassen i å utfordre i hvordan vi snakker til hverandre:

Moe mener også at Bufdir sin miniguide om inkluderande språk (bufdir.no) gir gode anbefalinger.

Se også:

LHBTIQ: Advokatens fem råd for en mer inkluderende arbeidsplass

NITO i Oslo Pride

Arbeidsplassen skal være inkluderende – Pride minner oss på den viktige oppgaven

Har du innspill om diskriminering og mangfold på arbeidsplassen?

NITO vil gjerne høre fra deg.

Send en e-post til rådgiver Sine Emborg Tolfsen: