
14.-15. mars arrangerte NITO de årlige sentrale tariffkonferansene. Her har statlige tillitsvalgte fra hele landet diskutert utfordringer og muligheter i forkant av årets lønnsoppgjør.
Lønnsstatistikk 2022 i stat: Svak reallønnsnedgang
Høye forventninger blant medlemmene
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør hvor det primært forhandles om lønn, ikke øvrige rettigheter eller bestemmelser i avtaleverket.
Tall fra NITOs medlemsundersøkelse i februar: Ingeniørene forventer minst 6 prosent i årets lønnsoppgjør
- For NITO sin del er det ikke noen tvil om at dette er et veldig spennende oppgjør hvor vi har klare forventninger, sier Kristian Botnen.
Uaktuelt med sentrale tillegg
- NITO Stat kommer til å kreve at årets mellomoppgjør bidrar til reallønnsvekst for våre medlemmer, sier Botnen.
- Den økonomiske rammen må fordeles gjennom lokale forhandlinger, ut fra den enkelte virksomhets behov. For oss er det helt uaktuelt å gå med på at det skal gis sentrale tillegg, sier Botnen.
Går inn i oppgjøret med økt tyngde
NITO har i staten et forhandlingssamarbeid med Akademikerne. Akademikerne forhandler for 42.539 medlemmer og er nå den største hovedsammenslutningen i staten. LO er nest størst med 39.594 medlemmer. Unio har 34.591 medlemmer i staten og YS 21.100.
- 75 prosent av ansatte i staten har høyere utdanning. Staten må ha et lønns- og forhandlingssystem som er tilpasset disse gruppene, sier Botnen.
- Dette har stor betydning for hvilken tyngde vi går inn i lønnsoppgjøret med. Akademikerne og Unio har den tariffavtalen med klart flest medlemmer i staten, sier Botnen.
- Kjøttvekt er viktig i forhandlinger, og vi vil utnytte denne tyngden til å forhandle fram best mulige oppgjør for våre medlemmer, avslutter Botnen.
Forhandlingene med staten starter 27. april, med frist for å bli enige midnatt natt til 1. mai.