Kristian Botnen listebilde.jpg
Kristian Botnen, leder av NITO Stat.

Lønnsoppgjøret 2025 er et mellomoppgjør, og det er kun økonomien som står i fokus. Lønnsnivået i offentlig sektor må være konkurransedyktig for å rekruttere og beholde ingeniører og teknologer. I NITOs behovsundersøkelse svarer 56 prosent av respondentene i staten at det er vanskelig å finne kvalifiserte ingeniører.

- Vi ser at reallønningene tar seg opp igjen etter ti svake år, og den oppgangen skal NITOs medlemmer i staten ta del i.

Urolige tider krever de beste folkene

Som samfunn står vi i en urolig tid, og utsiktene fremover gjør at staten må kunne konkurrere om, og beholde, de beste folkene. 

I "Statsansatteundersøkelsen 2024" oppgir et stort flertall av respondentene at konkurransedyktig kompensasjon (altså lønn) og goder, som det viktigste å satse på for å skape en attraktiv arbeidsplass. Samme tendensen ser vi i Opinion's "Ung 2025" undersøkelse, hvor "Høy lønn" kommer klart på topp av kriterier for valg av arbeidsplass.

I NITOs siste medlemsundersøkelse svarer ansatte i staten at de forventer en lønnsøkning på 6,1 prosent i år.


- Om staten ønsker å tiltrekke seg både erfarne ingeniører og teknologer, samt være et attraktivt alternativ for de unge, må altså lønn være et reelt virkemiddel som virksomhetene kan bruke, sier Botnen.

Han presiserer at det krever både at man er villig til å sette av nok penger til et godt oppgjør, og at man innretter oppgjøret slik at det treffer der behovet er. Dette betyr blant annet at virksomhetene, i samarbeid med de tillitsvalgte lokalt, må få full frihet til å fordele lønnsmidlene lokalt.

- Dette betyr blant annet at virksomhetene, i samarbeid med de tillitsvalgte lokalt, må få full frihet til å fordele lønnsmidlene lokalt.

I staten havner de sentrale forhandlingene oftere i mekling enn ikke, noe som truer hele prinsippet om frie forhandlinger.

- Kjennelsene fra rikslønnsnemda i fjor var tydelige på at forhandlinger bør løses av partene i forhandlingsrommet, og dette er en klar forventning fra NITO.

- Det er de lokale partene som vet hva som er behovet hos nettopp dem. Gjennom lokale, kollektive forhandlinger kan de målrette pengene for å løse virksomhetens behov for kompetanse, sier tariffutvalgslederen. 

  • 24. april: De sentrale forhandlingene starter
  • 30. april klokken 24.00: Frist for de sentrale forhandlingene
  • 6. mai: Oppstart mekling hvis brudd i forhandlingene
  • 27. mai kl 24:00: Frist for å bli enige i mekling hos Riksmekleren
  • Høsten: Lokale forhandlinger i de enkelte statlige etater og virksomheter