Statens personaldirektør, Gisle Norheim brukte tid på å reflektere rundt den politiske styringen av personalpolitikken i staten, da han snakket til NITOs sentrale tariffkonferanse for statlig sektor. Han får sine fullmakter fra regjeringen og ikke de statlige virksomhetene. De statlige virksomhetene blir lyttet til, men det er politikerne som bestemmer.
- Denne politiske styringen av lønnsoppgjørene i staten var det som førte oss ut i en streik i fjor, uttaler Kristian Botnen leder av NITOs sentrale tariffutvalg i stat.
NITOs tillitsvalgte mener det er på høy tid å utrede en alternativ organisering av de statlige forhandlingene, og mener det bør sees til Sverige for inspirasjon.
Vil ha svenske tilstander
I Sverige er alle de statlige virksomhetene medlem av Arbeidsgivervärket, en politisk frikoblet arbeidsgiverforening for de statlige virksomhetene. Gisle Norheim var også innom den svenske modellen, men ville naturlig nok ikke ha noen mening om dette var veien å gå også i Norge.
Kristian Botnen, innser at en alternativ organisering av arbeidsgiverfunksjonen ikke skjer over natten, men at det er viktig å snarest mulig komme i gang med et arbeid som utreder alternativer. Frem til et slikt arbeid er ferdigstilt kommer Botnen med en klar oppfordring til Regjeringen.
- Selv om det er Regjeringen som i dag har ansvaret for gjennomføringen av de sentrale forhandlingene, trenger de ikke blande seg direkte inn i forhandlingene mellom partene, sier Botnen.
Gi personaldirektøren fullmakt
Han vil gi statens personaldirektør fullmakt til å gjøre mer enn å bare lytte til innspillene fra de ulike virksomhetene.
- La disse innspillene være førende for statens posisjon i lønnsoppgjøret. Vi håndterer godt uenigheter og ulike prioriteringer mellom arbeidsgiver og arbeidstakersiden. Det er når politikerne blander seg direkte inn og prøver å diktere resultatet av forhandlingene det blir bare tull. Fjorårets streik var et resultat av det. Forhåpentligvis har de lært i år, avslutter Botnen